
Υλικά συνταγής
- Για το κέικ
- 335 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 340 γρ. νερό
- 175 γρ. ηλιέλαιο + λίγο επιπλέον για άλειμμα πυρέξ
- 1 κ.σ. ξίδι λευκό
- 485 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κ.σ. κακάο
- 440 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- Για το γλάσο επικάλυψης
- 150 γρ. κουβερούρα ημίγλυκη
- 75 γρ. γάλα αμυγδάλου
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κέικ: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το κακάο, προσθέτετε τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και τα αναμιγνύετε ανακατεύοντάς τα καλά με σύρμα. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το ηλιέλαιο και το ξύδι και τα ανακατεύετε με το σύρμα.
- Αρχίζετε να ρίχνετε αργά και σταδιακά τα υγρά συστατικά στο μπολ με τα ξηρά συστατικά ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, φροντίζοντας να ανακατέψετε τα υλικά μόνο μέχρι να ομογενοποιηθούν και έχετε ένα λείο μείγμα. Μην τα παρα-ανακατέψετε γιατί θα “σφίξει” το κέικ.
- Αδειάζετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο πυρέξ 18×30 εκ. και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 1 ώρα και 15 λ περίπου ή μέχρι ένα ξύλινο καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό. Το ξεφουρνίζετε και το αφήνετε μέσα στο πυρέξ να κρυώσει.
- Για το γλάσο επικάλυψης: Ψιλοκόβετε τη κουβερτούρα, τη βάζετε σε μπολ μαζί με το γάλα και τα λιώνετε σε μπεν μαρί, ή σε κατσαρόλι σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να έχετε ένα λείο, ελαφρώς πηχτό, σοκολατένιο μείγμα. Το αδειάζετε πάνω στο κέικ και το απλώνετε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.