Βασιλόπιτα αφράτη παραδοσιακή

Υλικά συνταγής

  • 200 γρ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 320 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 αυγά
  • 120 γρ. γάλα
  • 60 γρ. (4 κ.σ.) κονιάκ
  • 320-350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για πασπάλισμα ταψιού
  • 2 γεμάτα κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. “Flavorits SWEET TWIST” [*]
  • 80 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 170 βαθμούς στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε για περίπου 3-4 λ ή μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτετε σταδιακά τα αυγά, ένα τη φορά χτυπώντας διαρκώς και φροντίζοντας να ενσωματώνεται πλήρως το καθένα μετά από κάθε προσθήκη. Μετά ρίχνετε το γάλα και το κονιάκ και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, κοσκινίζετε πάνω από το μείγμα το αλεύρι μα το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το flavorits SWEET TWIST ή τη βανίλια με την κανέλα και το τριμμένο αμύγδαλο και με μια μαρίζ τα ανακατεύετε με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Βουτυρώνετε ένα ταψί 26-28 εκ. πολύ καλά (και περιμετρικά μέχρι πάνω), το αλευρώνετε πάρα πολύ καλά και “τινάζετε” το περίσσιο αλεύρι. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε τη πίτα σας για 45-50 λ περίπου ή έως ότου μια οδοντογλυφίδα να βγει ‘καθαρή’ από το εσωτερικό της βασιλόπιτας.
  5. Την βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως. Μετά μπήγετε σε κάποιο σημείο το “φλουρί” καλυμμένο με αλουμινόχαρτο. Αναποδογυρίζετε τη βασιλόπιτά σας σε πιατέλα σερβιρίσματος και την πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Προαιρετικά τη διακοσμείτε με χριστουγεννιάτικα στολίδια. 

Πηγή