Υλικά συνταγής
- 3 φλ. τσαγιού αλεύρι (350 γρ.) για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κοφτό κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 φλ. τσαγιού (225 γρ.) βούτυρο λιωμένο
- 1 φλ. τσαγιού (200 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 μεγάλα ή 4 μικρά αυγά
- 1 ½ φλ. τσαγιού γιαούρτι
- ½ φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
- ½ φλ. τσαγιού ψιλοκομμένη στο multi ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα
- 1 κοφτό κ.γ. κανέλα σκόνη
- Για το σιρόπι:
- 1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 ½ φλ. τσαγιού νερό
- ½ λεμονιού το χυμό
- 1 μέτρια φλούδα λεμονιού
- 2-3 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)
- σαντιγί για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μπολ κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.
- Στο κάδο του μίξερ βάζετε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα χτυπάτε καλά. Προσθέτετε τα αυγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε εναλλάξ το μείγμα αλευριού και το γιαούρτι και τα ανακατεύετε με μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Θρυμματίζετε στο μούλτι, σε μικρά κομματάκια, την αμυγδαλόψιχα, τη μεταφέρετε σε ένα μπολ ρίχνετε τη καστανή ζάχαρη και τη κανέλα και τα αναμιγνύετε ανακατεύοντας καλά.
- Βουτυρώνετε ένα ταψί με διάμετρο βάσης 32 εκ. Απλώνετε ομοιόμορφα στη βάση του ταψιού το μισό μείγμα και πασπαλίζετε την επιφάνεια με το μείγμα αμυγδάλου. Το σκεπάζετε με το υπόλοιπο μείγμα.
- Ψήνετε τη γιαουρτόπιτα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 40 λ. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε μέσα στο ταψί μέχρι να κρυώσει.
- Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 3 λ. από την ώρα που θα πάρουν βράση. Ρίχνετε το σιρόπι όπως είναι καυτό πάνω στο γιαουρτογλυκό που θα είναι χλιαρό. Το αφήνετε να “πιεί” όλο το σιρόπι και να κρυώσει και στη συνέχεια το κόβετε σε 24 κομμάτια και το σερβίρετε (προαιρετικά) με σαντιγί.