
Υλικά συνταγής
- Για τη σοκολατένια Γκανάς:
- 500 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο περίπου
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
- 30 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ ή ουίσκι (προαιρετικά)
- Για τα καραμελωμένα φουντούκια:
- 90 γρ. ζάχαρη
- 160 γρ. φουντούκια
- 60 γρ. νερό
Εκτέλεση συνταγής
- Ψιλοκόβουμε τη κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μεταλικό ή πυρίμαχο μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και λίγο πριν βράσει την αδειάζουμε στην κουβερτούρα. Περιμένουμε 1 λεπτό να τη μαλακώσει και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βαθιά φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 1-2 ώρες να σταθεροποιηθεί καλά.
- Στο μεταξύ, βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει το σιρόπι, ρίχνουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε συνεχώς. Στην αρχή θα ζαχαρώσουν αλλά συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καραμελώσουν. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ώστε να ενωθούν μεταξύ τους και να σκληρύνουν.
- Βγάζουμε την γκανάς από την κατάψυξη. Για να ξεφορμάρουμε, βυθίζουμε τη φόρμα κατά τα 2/3 σε καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Σπάμε τα καραμελωμένα φουντούκια σε μικρότερα κομμάτια και γαρνίρουμε το γλυκό. Η υφή του είναι πολύ πλούσια και “γεμάτη”, γι’ αυτό κόβουμε μικρές μερίδες.