[*][**][*]

Υλικά συνταγής

  • Για τη βάση
  • 400 γρ. κέικ ή βασιλόπιτα ή τσουρέκι έτοιμα που σας περίσσεψαν [*]
  • Για το σιρόπι
  • 250 ml νερό
  • 330 γρ. ζάχαρη
  • Για τη κρέμα βανίλια
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ. κορν φλάουρ 
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 600 ml γάλα φρέσκο πλήρες (500 ml + 100 ml χωριστά)
  • 2 βανιλίνες
  • 2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. έτοιμη φυτική σαντιγί [**]
  • Φιστίκια Αιγίνης τριμμένα (100 γρ. περίπου) για πασπάλισμα

[*]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη βάση: Παίρνετε 400 γρ. κέικ, η βασιλόπιτα ή τσουρέκι τα κόβετε σε, σχετικά, χοντρές φέτες, τις στρώνετε στη βάση ενός ταψιού (25×35 εκ. περίπου) και τις ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο στον αέρα για 10 λ. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει καλά. 
  2. Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρόλι ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη, το ανακατεύετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνετε να βράσει για μέχρι να “δέσει” για 3 λ περίπου από την ώρα που θα κοχλάσει. Με μια κουτάλα σιροπιάζετε, λίγο λίγο, το κρύο ψημένο κέικ με το καυτό σιρόπι φροντίζοντας να πάει παντού. Το αφήνετε στην άκρη να σιροπιαστεί και κρυώσει καλά. 
  3. Για τη κρέμα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε τα 100 γρ. ζάχαρη, τα 40 γρ. αλεύρι, τα 40 γρ. κορν φλάουρ, τους 4 κρόκους αυγών και τα 500 ml από το φρέσκο γάλα και τα ανακατεύετε καλά σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει και πήξει η κρέμα. 
  4. Στη συνέχεια αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τις 2 βανιλίνες και το βούτυρο, ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο, ρίχνετε και τα υπόλοιπα 100 ml από το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί.
  5. Αδειάζετε το μείγμα πάνω στο ταψί πάνω από το σιροπιασμένο κέικ και, με μια σπάτουλα, το απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Βάζετε το γλυκό σας για 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξει και σταθεροποιηθεί καλά η κρέμα. 
  6. Απλώνετε πάνω στο Εκμέκ τη σαντιγί, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού κάνετε ραβδώσεις σε όλη την επιφάνεια (δείτε στο βίντεο), το πασπαλίζετε με το τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, σερβίρετε το Εκμέκ σας και το απολαμβάνετε. 

[*][*]Πηγή