Ελαφρύ κέικ με λεμόνι και γιαούρτι χωρίς μίξερ

Υλικά συνταγής

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + επιπλέον για άλειμμα φόρμας
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. ζάχαρη 
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 10% λιπαρά
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 λεμονιού το ξύσμα
  • 2 βανίλιες
  • 100 ml καλαμποκέλαιο + επιπλέον για άλειμμα φόρμας
  • Για το ελαφρύ σιρόπι και το γαρνίρισμα:
  • 1 ½ ζουμερού λεμονιού το χυμό
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 160 βαθμούς στον αέρα και λαδώνετε και αλευρώνετε καλά μια στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στο κέντρο. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμιγνύετε με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα δεύτερο μπολ αναμιγνύετε τα 200 γρ. ζάχαρης με το γιαούρτι, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, τις βανίλιες και το καλαμποκέλαιο. 
  3. Ρίχνετε το μείγμα ζάχαρης-υγρών υλικών μέσα στο μείγμα αλευριού και ανακατεύετε με μια ελαστική σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρων. Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ σας στο κατώτερο 1/3 του φούρνου για 50 λ ή μέχρι να βγει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του. 
  4. Για το ελαφρύ σιρόπι/γαρνίρισμα: Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε τα 70 γρ. ζάχαρης μαζί με το χυμό 1 ½ λεμονιού και τα ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και έχετε ένα διαυγές μείγμα. 
  5. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και μετά το ξεφορμάρετε με προσοχή και το το περιχύνετε με το μείγμα ζάχαρης λεμονιού. Το αφήνετε να κρυώσει καλά και να απορροφήσει το σιρόπι και το σερβίρετε πασπαλισμένο με λίγη ζάχαρη άχνη. 

Πηγή