Ελαφρύ σοκολατένιο κέικ με σος σοκολάτας

Υλικά συνταγής

  • 220 γρ. (1 ¾ φλ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 400 γρ. (2 φλ.) ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική 
  • 60 γρ. (3/4 φλ.) κακάο σκόνη
  • 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 270 γρ. (1 φλ.) ξινόγαλα (Αριάνι) 
  • 100 γρ. (1/2 φλ.) φυτικό λάδι (σπορέλαιο επιλογής σας)
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού στιγμιαίος καφές (έτοιμο ρόφημα, όχι σκόνη)
  • Για τη σος σοκολάτας: (προαιρετικά)
  • 250 ml νερό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 160 γρ. γλυκόζη
  • 65 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 65 γρ. κουβερτούρα μαύρη, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα και βουτυρώνετε καλά μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο βάσης 26 εκ. 
  2. Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους αναμιγνύετε καλά το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε άλλο μπολ βάζετε το ξινόγαλα, τα αυγά, το λάδι και τις βανίλιες και τα χτυπάτε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν καλά. 
  3. Δυναμώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και σιγά-σιγά ρίχνετε σταδιακά τα στερεά υλικά μέσα στα υγρά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτετε και το καφέ και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί με τα άλλα υλικά και έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα το οποίο θα είναι αρκετά ρευστό και υδαρές. 
  4. Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνετε στο προθερμασμένο μείγμα για 50-60 λ ή μέχρι μια στεγνή οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. 
  5. Για τη σος καραμέλας: Μπορείτε το κέικ σας να το απολαύσετε σκέτο ή να το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη ή και να πάρετε έτοιμο σιρόπι σοκολάτας να το περιχύσετε. Σε περίπτωση όμως που θέλετε τη δική σας σπιτική σος θα φτιάξετε τη προτεινόμενη, που του πάει πολύ, ως εξής:
  6. Σε μικρή κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το κακάο και ανακατεύετε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι το μείγμα να πάρει βράση. Αμέσως το αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  7. Αφήνετε τη σος στην άκρη να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Κόβετε σε μερίδες το κρύο πλέον κέικ το περιχύνετε με τη χλιαρή σος σοκολάτας και σερβίρετε. Τη σος που θα μείνει τη βάζετε σε σκεύος που κλείνει καλά με καπάκι και τη τοποθετείτε στο ψυγείο. Διατηρείτε για 10 μέρες. 

Πηγή