Υλικά συνταγής
- 1 μικρό πακέτο (125 γρ.) φρυγανιές σίτου κλασικές (όσες απαιτηθούν)
- 1 κούπα κοπανισμένη καρυδόψιχα
- μαρμελάδα φράουλα ή κεράσι ή βύσσινο σε θερμοκρασία δωματίου, για το σερβίρισμα
- Για τη κρέμα
- 4 ποτήρια του νερού φρέσκο γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κούπα (120 γρ.) άνθος αραβοσίτου με άρωμα βανίλια (η κλασική συσκευασία όχι στιγμής)
- 3/4 κούπας (150 γρ.) ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- Για τη σαντιγί
- 3 κούπες (600 ml) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη από το ψυγείο
- 3/4 κούπας (90-100 γρ.) ζάχαρη άχνη
- Για το σιρόπι
- 2 κούπες νερό
- 1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2-3 καρφάκια γαρίφαλο
Εκτέλεση συνταγής
- Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρόλι βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε, σε μέτρια φωτιά, για 7-8 λ μετρώντας τον χρόνο βρασίματος από τη στιγμή που το υγρό αρχίζει και κοχλάζει. Το αποσύρετε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει τελείως το σουρώνετε.
- Για τη κρέμα: Ρίχνετε σε ένα μπολ το 1 ποτήρι γάλα μαζί με το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε πολύ καλά με σύρμα.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις είναι έτοιμο να πάρει βράση το αποσύρετε από τη φωτιά και αρχίζετε να προσθέτετε λίγο λίγο το άνθος αραβοσίτου ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα.
- Μετά ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και το βράζετε, σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για 3-4 λ μέχρι να “δέσει” η κρέμα. Το αποσύρετε τη φωτιά.
- Για τη συναρμολόγηση: Στη βάση ενός ταψιού 20×30 εκ. τοποθετείτε τις φρυγανιές, σε μια στρώση, τη μια δίπλα στην άλλη. Φροντίζετε να καλυφθεί πλήρως ο πυθμένας του ταψιού, σπάζοντας αν χρειαστεί μερικές φρυγανιές για να καλύψετε και τα μικρά κενά.
- Περιχύνετε γενναιόδωρα τις φρυγανιές με το σιρόπι μέχρι να “κολυμπάνε”. Το γλυκό θέλει άφθονο σιρόπι, οπότε οι φρυγανιές θα πρέπει να μουσκέψουν πλήρως, ακόμη και αν μείνει λίγο στο ταψί. Τις αφήνετε στην άκρη για 10-15 λ για να απορροφήσουν το περισσότερο σιρόπι.
- Στη συνέχεια αδειάζετε τη κρέμα πάνω στις φρυγανιές, την απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και με μια σπάτουλα ισιώνετε καλά την επιφάνειά της. Αφήνετε για 30-40 λ σε θερμοκρασία δωματίου τη κρέμα για να πήξει και να σταθεροποιηθεί αρκετά.
- Για τη σαντιγί: Χτυπάτε στο μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να “στέκεται”. Την απλώνετε πάνω στην κρέμα και ισιώνετε την επιφάνειά της. Σκεπάζετε το γλυκό με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες, μέχρι να κρυώσει και “σφίξει” καλά.
- Για το σερβίρισμα: Πασπαλίζετε πυκνά τη σαντιγί με την κοπανισμένη καρυδόψιχα και κόβετε το γλυκό σας σε κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι γλυκού βάζετε από 1-2 κ.σ. μαρμελάδα και σερβίρετε αμέσως. Καλή σας απόλαυση!