Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού (280 γρ.) βούτυρο, καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για άλειμμα φόρμας
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού γιαούρτι με λίγα λιπαρά
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα λεμονιού
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • 2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για αλεύρωμα φόρμας
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 2 μεγάλων λεμονιών το ξύσμα
  • Για το γλάσο λεμονιού 
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 2-4 κ.σ. χυμό λεμονιού (αυξάνετε τη ποσότητα λεμονιού ανάλογα πόσο πηχτό ή αραιό θέλετε το γλάσο)
  • φρέσκες φέτες λεμονιού για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια  στρογγυλή φόρμα για κέικ 23 εκ., με τρύπα στη μέση, ή 2 μακρόστενες φόρμες των 22 εκ. Τινάζετε το περίσσιο αλεύρι και τις αφήνετε στην άκρη.
  2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε, σε δυνατή ταχύτητα, για 3-4 λ για να αφρατέψει καλά το μείγμα και γίνει κρέμα. Μετά προσθέτετε τα αυγά, το εκχύλισμα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα για 3 λ για να χτυπηθούν καλά τα αυγά.
  3. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε αυτό το στάδιο το μείγμα θα σας φαίνεται ότι έχει ΄χωριστεί και έκοψε”. Μην ανησυχήσετε διότι αυτό συμβαίνει λόγω του χυμού λεμονιού. Όταν προσθέσετε το αλεύρι με τα άλλα ξηρά υλικά θα αποκατασταθεί η υφή του μείγματος.
  4. Στη συνέχεια, σε ένα ξεχωριστό μπολ αναμιγνύετε καλά όλα τα ξηρά υλικά, δηλ. το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και μετά τα κοσκινίζετε μέσα μέσα στο μείγμα του κέικ, στον κάδο του μίξερ. Τα χτυπάτε, με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, αυστηρά μέχρι να ενσωματωθούν τα ξηρά υλικά. Μην τα παραχτυπήσετε και δεν φουσκώσει μετά το κέικ. 
  5. Τέλος προσθέτετε στο μείγμα και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάτε για 10 δευτερόλεπτα μόνο για να ενσωματωθεί το ξύσμα. Μεταφέρετε όλο το μείγμα στην έτοιμη στρογγυλή φόρμα ή το μοιράζετε ισομερώς στις 2 μακρόστενες φόρμες. Και στις 2 περιπτώσεις ισιώνετε την επιφάνειά τους.
  6. Ψήνετε στον προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο το κέικ στην στρογγυλή φόρμα για 40 λ περίπου, ενώ τις 2 φόρμες τις ψήνετε πάλι στους 180 βαθμούς αλλά για 28 λ περίπου. Και στις 2 περιπτώσεις μετά το πέρας των 40 και 20 λεπτών αντίστοιχα, ελέγχετε αν είναι έτοιμα, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή είναι έτοιμα.
  7. Μόλις είναι έτοιμο το κέικ σας το βγάζετε από το φούρνο και το αναπογυρίζετε σε σχάρα όπου το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Μην το αφήνετε να κρυώσει μέσα στο ταψί για το κέικ θα γίνει κολλώδες. 
  8. Για το γλάσο λεμονιού: Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη και 1-2 κ.σ. χυμό λεμονιού και ανακατεύετε με σύρμα να ενσωματωθούν. Αν θέλετε πιο αραιό γλάσο αρχίζετε να ρίχνετε επιπλέον, τμηματικά, 1 κ.σ. χυμό τη φορά και ανακατεύετε μέχρι να έχετε τη επιθυμητή ρευστότητα του γλάσου.
  9. Με την βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνετε το γλάσο πάνω στο κρύο κέικ και μετά, προαιρετικά, το διακοσμείτε με φρέσκοκομμένες φέτες λεμονιού. Το κόβετε σε φέτες και το σερβίρετε αμέσως. Το κέικ σας μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου έως και 2 ημέρες. Εάν θέλετε να το διατηρήσετε για περισσότερο από 2 ημέρες, φυλάξτε το στο ψυγείο.

Πηγή