Κέικ λεμονιού το τέλειο

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ
  • 300 γρ. αλεύρι + λίγο επιπλέον για αλεύρωμα φόρμας
  • 2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 4 αυγά
  • 350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ψιλή
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)
  • 2 λεμονιών το ξύσμα
  • 250 ml γάλα
  • 175 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους + επιπλέον λιωμένο για άλειμμα φόρμας 
  • Για το γλάσο ζάχαρης
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.σ. Λιμοντσέλο (Limoncello)
  • 1/2 λεμονιού ο χυμός (αν δεν χρησιμοποιήσετε Λιμοντσέλο προσθέστε 3 κ.σ. επιπλέον χυμό λεμονιού)
  • Για το γαρνίρισμα
  • 1 λεμονιού το ξύσμα
  • 1 κ.γ. παπαρουνόσπορος 
  • 2-3 καραμελίτσες άρωμα λεμόνι (χρησιμοποίησα της ΙΟΝ) θρυμματισμένες (τις βάζετε σε poly bag kκαι τις χτυπάτε με βαρύ αντικείμενο ή τις περνάτε με πλάστη να θρυμματιστούν)
  • λεπτές φετούλες φρέσκου λεμονιού κομμένες σε μικρά τριγωνάκια
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια κλασική, στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση και την αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το μπέικιν και το αλάτι, τα αναμιγνύετε καλά και τα αφήνετε στη άκρη. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα αυγά και τα χτυπάτε πολύ καλά με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα για 5 λ για να πυκνώσουν και να πάρουν ένα ανοιχτό χρυσό χρώμα. Προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί και αφρατέψει το μείγμα. Μετά ρίχνετε το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάτε να ενσωματωθούν.
  3. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά, το μείγμα αλευριού, χτυπώντας να ενσωματώνεται μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να έχετε ένα λείο ομογενοποιημένο μείγμα.
  4. Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνετε το γάλα και το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο τα αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά (απλά να ζεσταθεί μην τα αφήσετε να πάρουν βράση) και το ρίχνετε αργά μέσα στο μείγμα κέικ χτυπώντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  5. Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα για 35-40 λ περίπου ή μέχρι ένα σουβλάκι ξύλινο ή μαχαίρι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρό. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και μετά το αναποδογυρίζετε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. 
  6. Για το γλάσο ζάχαρης: Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη, το λιμοντσέλο και το χυμό λεμονιού και τα ανακατεύετε καλά με πιρούνι μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα το οποίο θα πρέπει να είναι μεν σχετικά πηχτό αλλά να ρέει αρκετά για να περιχύσετε το κέικ. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνετε στη κορυφή του το κέικ με το γλάσο και το αφήνετε να τρέξει προς τα κάτω περιμετρικά. 
  7. Για τη διακόσμηση: Πάνω από το γλάσο πασπαλίζετε τις θρυμματισμένες καραμελίτσες και το παπαρουνόσπορο και τέλος τοποθετείτε περιμετρικά στην επιφάνεια του κέικ τις φετούλες λεμονιού. Τέλος πασπαλίζετε λίγη ζάχαρη άχνη σε όλην την επιφάνεια, ιδιαίτερα πάνω στις φέτες λεμονιού, κόβετε και σερβίρετε το κέικ σας. 

Πηγή