Κέικ μαρμπρέ βανίλιας κακάο

Υλικά συνταγής

  • 250 γρ. βούτυρο ή βιτάμ μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα φόρμας
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική + 1 κ.σ. ζάχαρη έξτρα
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κάψουλες βανίλιας
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού γάλα (1 φλ. + ¼ φλ. χωριστά), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο + επιπλέον για πασπάλισμα φόρμας
  • 4 κ.σ. κακάο, κοσκινισμένο
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 26 – 28 εκ. και την αφήνετε στην άκρη.
  2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο και τα 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη και τα χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα για περίπου 10 λ ή μέχρι να ασπρίσει και αφρατέψει καλά το μείγμα. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε τα αυγά ένα ένα φροντίζοντας να ενσωματώνονται μετά από κάθε προσθήκη. 
  3. Μετά προσθέτετε τις βανίλιες, χτυπάτε να ενσωματωθούν και σταματάτε το μίξερ. Αφαιρείτε τον κάδο από το μίξερ και αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά, το αλεύρι εναλλάξ με το 1 φλ. τσαγιού γάλα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα να ενσωματώνονται.
  4. Αδειάζετε τη μισή ποσότητα μείγματος σε ένα μπολ, προσθέτετε μέσα το κακάο και τη 1 έξτρα κ.σ. ζάχαρη και 1/4 φλ. τσαγιού γάλα ανακατεύοντας διαρκώς να ενσωματωθούν. Αδειάζετε αυτό το σκούρο μείγμα στην φόρμα και από πάνω αδειάζετε το λευκό μείγμα ή αντίθετα ρίχνετε πρώτα το λευκό και μετά το σκούρο. 
  5. Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λ. Ελέγχετε αν είναι έτοιμο το κέικ σας βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του και αν εξέλθει χωρίς υπολείμματα ζύμης είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζετε για λίγο ακόμα το ψήσιμο.
  6. Όταν ψηθεί το βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε εκτός φούρνου, πάνω σε σχάρα, για περίπου 10 λ να κρυώσει ελαφρώς πριν το ξεφορμάρετε. Όταν κρυώσει εντελώς το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και το σερβίρετε.  

Πηγή