Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ-παντεσπάνι
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα μπανάνας
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 ώριμες μπανάνας, πολτοποιημένες
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα καρύδια
  • λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα μετά το ψήσιμο
  • Για τη βουτυρόκεμα τυριού 
  • 2 φλ. τσαγιού (250 γρ.) βούτυρο, καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 450 γρ. μαλακό τυρί κρέμα, καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 1,5-2 μπανάνες κομμένες σε λεπτές φετούλες + 1,5 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • Για την επικάλυψη
  • 1-1,5 μπανάνες κομμένες σε λεπτές φέτες +1,5 κ.γ. φρέσκο χυμό λεμονιού 
  • φύλλα μέντας για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ-παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε το ρηχό αλουμινένιο ταψί του φούρνου σας και το στρώνετε με χαρτί ψησίματος μόνο στη βάση του και όχι στα τοιχώματά του. Το αφήνετε στην άκρη.
  2. Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε, με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα, για τουλάχιστον 8-9 λ για να αφρατέψει καλά και να ασπρίσει το μείγμα. Μετά προσθέτετε τα εκχυλίσματα μπανάνας και βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα για 1/2 λ. 
  3. Βγάζετε το κάδο από το μίξερ. Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και το κοσκινίζετε σε δόσεις μέσα στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη με μια μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, για να μην φύγει ο αέρας του.
  4. Κόβετε τις μπανάνες, τις πολτοποιείτε καλά με ένα πιρούνι, τις ρίχνετε μέσα στο μείγμα, προσθέτετε και τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύετε απαλά με την μαρίζ να αναμιχθούν. Αδειάζετε το μείγμα μέσα στο ταψί και το απλώνετε ομοιόμορφα και στις άκρες του. 
  5. Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 18-20 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Το ξεφουρνίζετε και “περνάτε” ένα μαχαίρι ανάμεσα στα τοιχώματα του ταψιού περιμετρικά και στο κέικ για να “ξεκολλήσει”. Μετά το πασπαλίζετε από πάνω με ζάχαρη άχνη, το σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και το αναποδογυρίζετε σε μια σχάρα και αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος.
  6. Το τυλίγετε αμέσως, όπως είναι καυτό, σε ρολό, χρησιμοποιώντας την πετσέτα (δείτε στο βίντεο τον τρόπο) και το αφήνετε πάνω στη σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως. Όταν κρυώσει εντελώς ετοιμάζετε την τυρένια βουτυρόκρεμα γέμιση/επικάλυψη.
  7. Για τη βουτυρόκρεμα τυριού: Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο και το τυρί κρέμα και τα χτυπάτε, με το μίξερ σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, για 4-6 λ ή μέχρι να έχετε ένα αφράτο, κρεμώδες, λείο μείγμα χωρίς μικρούς σβόλους. Ανά διαστήματα “ξύνετε” με μια μαρίζ το μείγμα που “κάθεται” στα τοιχώματα του κάδου. 
  8. Μετά προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και σταδιακά την ζάχαρη άχνη, λίγη τη φορά, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα, μετά από κάθε προσθήκη για να εισχωρήσει μέσα στη ζύμη για να μην “εκτιναχθεί” εκτός μίξερ όταν ανάψετε το μίξερ. Μόλις προσθέσετε όλη τη ζάχαρη ανάβετε το μίξερ στην υψηλή ταχύτητα και χτυπάτε για λίγα λεπτά να ενσωματωθούν.
  9. Για την συναρμολόγηση: Ξετυλίγετε με ελαφρές κινήσεις το παντεσπάνι και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα απλώνετε στην επιφάνειά του τα 2/3 της βουτυρόκρεμας τυριού, φροντίζοντας να πάει ομοιόμορφα παντού και στις άκρες του. 
  10. Απλώνετε φετούλες μπανάνας, αλειμμένες με λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν, πάνω στην κρέμα και με την βοήθεια της πετσέτας το ξανατυλίγετε προσεκτικά σε ρολό. Το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και με σπάτουλα το καλύπτετε με την υπόλοιπη κρέμα στην επιφάνειά του και τις πλευρές του (αναλυτική η διαδικασία στο βίντεο). 
  11. Για την επικάλυψη: Γαρνίρετε το γλυκό σας με λεπτές φέτες μπανάνας, αλειμμένες με λίγο χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν, και προαιρετικά με φρέσκα φύλλα μέντας, το κόβετε σε κομμάτια και … καλή σας απόλαυση!

Πηγή