Κέικ νηστίσιμο με σοκολατένιο γλάσο

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο επιπλέον για αλεύρωμα φόρμας
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 250 γρ. χυμό μανταρινιού και πορτοκαλιού + 4-5 κ.σ. επιπλέον για να διαλύσετε το κακάο
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • 70 γρ. σπορέλαιο (ηλιέλαιο ή άλλο επιλογής σας) + λίγο επιπλέον για άλειμμα φόρμας
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού (ή βανίλιας ως 2η επιλογή)
  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. (10 γρ.) κακάο σκόνη
  • Για το γλάσο/γκανάς σοκολάτας
  • 200 γρ. κουβερτούρα που λιώνει εύκολα (Nestle Dessert ή άλλη επιλογής σας)
  • 200 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. σπορέλαιο
  • 1 γεμάτο κ.γ. μέλι
  • 1 κοφτό κ.γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα, τα αναμιγνύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη. Πλένετε το πορτοκάλι και παίρνετε το ξύσμα του. Στύβετε τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια και τα αφήνετε όλα στην άκρη.
  2. Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη, το σπορέλαιο, το φρεσκοστυμμένο χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και το εκχύλισμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύετε καλά με σύρμα να ενσωματωθούν. Προσθέτετε το μείγμα αλευριού σε 3 δόσεις συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα φροντίζοντας να ενσωματώνεται πλήρως μετά από κάθε προσθήκη.
  3. Χωρίζετε το μείγμα του κέικ σε 2 ίσα μέρη. Διαλύετε το κακάο στις 5-6 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού και τα ανακατεύετε μέχρι να γίνουν μια σχετικά ρευστή κρέμα. Προσθέτετε τη κρέμα κακάο μέσα ένα από τα μπολ με το άσπρο μείγμα και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να να έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.
  4. Λαδώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα του κέικ διαμέτρου 22 εκ. με τρύπα στη μέση. Ρίχνετε μέσα στη βάση της φόρμας μερικές κουταλιές της σούπας από το λευκό μείγμα σε απόσταση μεταξύ τους. Στα κενά που μένουν ανάμεσα στο λευκό μείγμα ρίχνετε κουταλιές από το σοκολατένιο μείγμα.
  5. Επάνω από το σοκολατένιο μείγμα ρίχνετε κουταλιές από το λευκό μείγμα και αντιστρόφως. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν και τα 2 μείγματα. Αν θέλετε το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί όπως είναι ή κάνετε στροβιλισμούς με ένα ξύλινο καλαμάκι.
  6. Ψήνετε το κέικ σας σε καλά προθερμασμένο στους 170 βαθμούς στον αέρα φούρνο για 30-35 λ περίπου. Στα 30 λ ψησίματος κάνετε το πείραμα βυθίζοντας ένα μικρό μαχαιράκι στη βάση του κέικ. Αν βγει στεγνό και καθαρό το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε πάνω σε σχάρα 10 λ να σταθεί και μετά το ξεφορμάρετε στη σχάρα όπου και το αφήνετε μέχρι να κρυώσει τελείως.
  7. Για το γλάσο/γκανάς: Κόβετε τη κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και τα βάζετε σε ένα μέτριο μεταλλικό ή πυρίμαχο μπολ. Ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι τη κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση την αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και τη ρίχνετε αργά στο μπολ με τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
  8. Την αφήνετε 2-3 λ να “σταθεί” και μετά ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να λιώσουν τελείως όλα τα τα κομματάκια σοκολάτας. Προσθέτετε το σπορέλαιο το μέλι και προαιρετικά το εκχύλισμα και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν.
  9. Αφήνετε το γλάσο να κρυώσει ελαφρώς, ανακατεύοντάς το περιστασιακά και πριν πήξει περιχύνετε με το γλάσο το κρύο κέικ σας πάνω στη σχάρα  ρίχνετε αργά πάνω στο κρύο κέικ ξεκινώντας πάντα από το κέντρο του κέικ περιμετρικά για να χυθεί στις πλευρές του προς τα έξω. Το αφήνετε να κρυώσει το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

Πηγή