Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ σοκολάτας
  • 113 γρ. (1/2 φλ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 110 γρ. (1/2 φλ.) σπορέλαιο
  • 300 γρ. (1 ½ φλ.) ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 240 γρ. βουτυρόγαλα (1 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες + 2 κοφτές κ.σ. χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι)
  • 280 γρ. (2 ¼ φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 90 γρ. (3/4 φλ.) κακάο σε σκόνη
  • 3 γεμάτες κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Για τη γέμιση με τυρί κρέμα
  • 350 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. (1/4 φλ.) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Για τη Γκανάς σοκολάτας
  • 120 γρ. σταγόνες ημίγλυκης κουβερτούρας
  • 120 ml (1/2 φλ.) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση συνταγής

  1. Μισή ώρα πριν ξεκινήσετε την παρασκευή του κέικ αναμιγνύετε 240 γρ. γάλα πλήρες με 1, 5 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι και το αφήνετε σε θερμοκρασία για τουλάχιστον 30 λ να πήξει ελαφρώς. Μετά προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με αλεύρι μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση 23 ή 25 εκ. και το αφήνετε στην άκρη.
  2. Για το κέικ σοκολάτας: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ τα αναμιγνύετε καλά με σύρμα και τα αφήνετε στην άκρη. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν και έχετε μια λεία αφράτη κρέμα. 
  3. Μετά ενσωματώνετε στο μείγμα βουτύρου τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη, προσθέτετε και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθεί.
  4. Τέλος μειώνετε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και αρχίζετε να προσθέτετε εναλλάξ και σταδιακά το βουτυρόγαλα και το μείγμα αλευριού χτυπώντας διαρκώς μέχρι να έχετε ένα πλήρως ομογενοποιημένο λείο σχετικά πηχτό μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη.
  5. Για τη γέμιση με τυρί κρέμα: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλας και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως όλα τα υλικά. 
  6. Αδειάζετε μέσα στην έτοιμη φόρμα σχεδόν το μισό σοκολατένιο μείγμα το ισιώνετε στην επιφάνειά του και με την ανάποδη ενός κουταλιού δημιουργείτε στο κέντρο του μείγματος μια “τάφρο” (δείτε στο βίντεο). Μετά με ένα κουτάλι τοποθετείτε προσεκτικά τη γέμιση κρέμας τυριού στο κέντρο του μείγματος μέσα στην “τάφρο”. 
  7. Τέλος απλώνετε με μια μαρίζ, με απαλές κινήσεις, το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα πάνω στην κρέμα τυριού και στις άκρες της φόρμας περιμετρικά. Ψήνετε το κέικ σας στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέικ βγει καθαρή. 
  8. Ξεφουρνίζετε το κέικ σας και το μεταφέρετε σε σχάρα για περίπου 15 λ να κρυώσει ελαφρώς. Μετά το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος όπου το αφήνετε μέχρι να κρυώσει εντελώς. 
  9. Για την γκανάς σοκολάτας: Σε ένα πυρίμαχο μπολ ρίχνετε τις σταγόνες κουβερτούρας και την κρέμα γάλακτος και τα τοποθετείτε σε μπεν μαρί. Φροντίζετε το νερό που θα βράζει σε χαμηλή φωτιά στην κατσαρόλα να μην ακουμπά το μπολ με τη σοκολάτα.
  10. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και έχετε μια εντελώς λεία ρευστή σοκολατένια γκανάς. Την αποσύρετε από το μπεν μαρί και την ρίχνετε στην επιφάνεια του κέικ όπως θα δείτε στο βίντεο. Αφήνετε την γκανάς να “δέσει” ελαφρώς και μετά σερβίρετε το κέικ σας. Το κέικ που θα περισσέψει το διατηρείτε στο ψυγείο. 

Πηγή