
[*][*]
Υλικά συνταγής
- Για το κέικ
- 100 γρ. μαλακό βούτυρο ή κανονικό μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιών
- 220 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 πορτοκαλιού το χυμό
- 200 γρ. περίπου πλήρες γάλα ή όσο χρειαστεί προκειμένου μαζί με το χυμό πορτοκαλιού να έχετε 250ml υγρό: χυμό πορτοκαλιού μαζί με το γάλα
- 1 κ.σ. ξίδι από μήλο (μηλόξιδο)
- 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
- 100 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη, λιωμένη
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 15 γρ. κακάο σκόνη
- Για τη γκανάζ επικάλυψης
- 350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα που λιώνει εύκολα, ψιλοκομμένη
- 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, ψιλοκομμένο
- 200 ml sour cream (ξινόκρεμα) [*]
- 2 κ.σ. Grand Marnier ή άλλο λικέρ πορτοκάλι
- 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
[*]
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και στρώνετε με λαδόκολα 2 ταψάκια στρογγυλά, μιας χρήσης, με διάμετρο βάσης 20 εκ.
- Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστείτε. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το καλά μαλακωμένο βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ για τουλάχιστον 1-1,5 λ ή μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Μετά προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το κέικ, με την ακόλουθη σειρά, χτυπώντας τα για 1 λ μεταξύ κάθε προσθήκης: τα αυγά, το χυμό πορτοκαλιού με το γάλα, το ξύδι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Θυμηθείτε ότι το κάθε υλικό που θα προσθέτετε, θα το χτυπάτε για 1 λ πριν τη προσθήκη του επόμενου.
- Αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε στο μείγμα τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύετε με σπάτουλα ή μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί. Τέλος κοσκινίζετε μέσα στο μείγμα το αλεύρι τη μαγειρική σόδα και το κακάο και συνεχίζετε το ανακάτεμα με τη σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αδειάζετε το μείγμα, μοιράζοντάς το ισομερώς στα 2 ταψάκια. Τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-35 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο τους βγει στεγνή και καθαρή. Τα ξεφουρνίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.
- Για τη γκανάζ σοκολάτας: Σε ένα μεταλλικό ή πυρίμαχο μπολ βάζετε το βούτυρο και τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα και τα λιώνετε σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συχνά μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Την αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε τη ξινόκρεμα μαζί με το Grand Marnier και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί. Μην το ανακατέψετε αρκετά ή για πολλή ώρα γιατί θα σφίξει και δεν θα είναι αφράτο.
- Για τη συναρμολόγηση: Παίρνετε το ένα κέικ, το τοποθετείτε σε πιατέλα και αλείφετε την επιφάνειά του με το 1/3 της ποσότητας της γκανάζ. Καλύπτετε με το δεύτερο κομμάτι κέικ, με την επίπεδη πλευρά του προς τα επάνω και από πάνω τοποθετείτε την υπόλοιπη γκανάζ.
- Παίρνετε ένα μαχαίρι βουτύρου, δηλ με στρογγυλή μύτη, και με γρήγορες κινήσεις για να μην παγώσει η γκανάζ, στρώνετε τη γκανάζ στην επιφάνεια και περιφερειακά στις πλευρές του κέικ, κάνοντας “κύματα” στην επιφάνειά του όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
- Τρίβετε το ξύσμα πορτοκαλιού στην επιφάνεια της γκανάζ και αφήνετε το κέικ σας στην άκρη μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η γκανάζ. Μετά το σερβίρετε και το απολαμβάνετε!
[*][*]Πηγή