Υλικά συνταγής

  • Κέικ σοκολάτας πορτοκαλιού
  • 230 γρ. (1 φλ.) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 200 γρ. (1 φλ.) ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 135 γρ. (3/4 φλ.) ζάχαρη καστανή 
  • 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 245 γρ. (1¾ φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γρ. (3/4 φλ.) σκόνη κακάο κοσκινισμένο
  • 1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 πορτοκαλιών το ξύσμα 
  • 120 ml (1/2 φλ.) χυμό πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένο 
  • 240 ml (1 φλ.) γάλα πλήρες λιπαρών 
  • Για την γκανάζ σοκολάτας 
  • 360 ml (1½ φλ.) κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • 400 γρ. καλής ποιότητας κουβερτούρα ημίγλυκη (50-70% κακάο), ψιλοκομμένη
  • 30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ σοκολάτας πορτοκαλιού: Βουτυρώνετε και στρώνετε τη βάση ενός ταψιού 23×33 εκ. με χαρτί ψησίματος και το αφήνετε στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  2. Στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ ρίχνετε το βούτυρο και τα 2 ειδών ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά σταδιακά, ένα τη φορά, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν. Σε αυτή τη φάση το μείγμα θα σας φανεί πηχτό. Μην ανησυχείτε απλά με μια σπάτουλα “ξύστε” το μείγμα από τις πλευρές του μπολ.
  3. Σε άλλο μπολ ρίχνετε όλα τα ξηρά υλικά, δηλ. το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού τα αναμιγνύετε καλά με σύρμα και τα ρίχνετε στο  μπολ με το μείγμα βουτύρου μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και το γάλα και τα χτυπάτε με το μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
  4. Αδειάζετε το έτοιμο κρεμώδες μείγμα σοκολάτας το έτοιμο ταψί και το ψήνετε για περίπου 30-35 λ ή μέχρι όταν ένα καλαμάκι από σουβλάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρό. Το βγάζετε και το αφήνετε πάνω σε κρύα σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  5. Για την γκανάζ σοκολάτας: Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρολίτσα και την τοποθετείτε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε ενώ όσο η κρέμα γάλακτος ζεσταίνετε εγχύεται η γεύση πορτοκαλιού.
  6. Όταν η κρέμα ζεσταθεί, ΧΩΡΙΣ όμως να βράσει, προσθέτετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέτετε και το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει καλά και να ενσωματωθεί. 
  7. Αποσύρετε την γκανάζ από τη φωτιά, την μεταφέρετε αμέσως σε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ και την αφήνετε στην άκρη για 20-30 λ να κρυώσει. Μετά σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και την μεταφέρετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες ανακατεύοντάς τη ανά 1 ώρα. 
  8. Μόλις η γκανάζ σας πήξει αρκετά για να μπορέσετε να την απλώσετε πάνω στο κέικ, μεταφέρετε το κρύο κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και με την βοήθεια μιας σπάτουλας το καλύπτετε, ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά του, με την πηχτή γκανάζ. Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Καλή σας απόλαυση!

Πηγή