Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ
  • 200 γρ. σταγόνες κουβερτούρας ή ημίγλυκη κουβερτούρα καλής ποιότητας, ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. (2/3 φλ.) βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια + λίγο λιωμένο βούτυρο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 4 αυγά
  • 135 γρ. (2/3 φλ.) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 
  • 30 γρ. (1/4 φλ.) σκόνη κακάο
  • Γκανάς σοκολάτας
  • 150 γρ. σταγόνες σοκολάτας ή ημίγλυκη κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης 36% λιπαρά

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνου στους 160 βαθμούς. Βουτυρώνετε και στρώνετε με λακόκολλα ένα ταψάκι τετράγωνο 20 εκ. Επειδή το κέικ θα ψηθεί μέσα σε μεγαλύτερο ταψί γεμάτο με νερό, αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε φόρμα με αποσπώμενη βάση τότε θα πρέπει να τυλίξετε πολύ καλά τη φόρμα με 2-3 στρώσεις αλουμινόχαρτο για να μην μπει νερό μέσα στο κέικ την ώρα που θα ψήνετε. 
  2. Σε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ ρίχνετε τις σταγόνες κουβερτούρας ή την ψιλοκομμένη κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο, και τα λιώνετε σε μπεν μαρί, φροντίζοντας το νερό στην κατσαρολίτσα που θα πρέπει να σιγοβράζει να μην ακουμπά το μπολ με την σοκολάτα. Ανακατεύετε συχνά μέχρι να έχετε ένα τελείως λείο σοκολατένιο μείγμα. Το αφαιρείτε από το μπεν μαρί και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. 
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα χτυπάτε με το μίξερ για περίπου 5 λ ή μέχρι να έχετε ένα παχύρρευστο και ανοιχτό κίτρινο μείγμα. Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε για λίγο να ενσωματωθεί. Μετά ρίχνετε και το λιωμένο μείγμα σοκολάτας και συνεχίζετε το χτύπημα με το μίξερ μέχρι να ομογενοποηθούν τα υλικά. 
  4. Τέλος προσθέτετε, σε 2 δόσεις, τη σκόνη κακάο, και ανακατεύετε με μια μαρίζ, με απαλές κυκλικές κινήσεις (για να μην φύγει ο αέρας από το μείγμα) από κάτω προς τα επάνω, μέχρι να ενσωματωθεί. Αδειάζετε το μείγμα το ταψί και το “χτυπάτε” 2-3 φορές στον πάγκο εργασίας σας για να απλωθεί ομοιόμορφα και φύγουν τυχόν φυσαλίδες από την επιφάνεια του.
  5. Τοποθετείτε το ταψάκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί και στο μεγάλο ταψί προσθέτετε ζεστό νερό που να φτάνει μέχρι τη μέση των τοιχωμάτων του μικρού ταψιού με το κέικ. Το βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε για 25 λ.
  6. Όταν είναι έτοιμο ξεφουρνίζετε, αφαιρείτε το μικρό από το μεγάλο ταψί και το μεταφέρετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς το κέικ. Μετά το βάζετε στο ψυγείο για 7-8 ώρες ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ για να σταθεροποιηθεί. 
  7. Για την γκανάς: Σε ένα πυρίμαχο μπολ ρίχνετε τις σταγόνες σοκολάτας ή την ψιλοκομμένη σοκολάτα μαζί με την κρέμα γάλακτος και τα βάζετε σε μπεν μαρί, φροντίζοντας και πάλι το νερό της κατσαρολίτσας να σιγοβράζει, σε χαμηλή φωτιά και να μην ακουμπά στο μπολ με την σοκολάτα. Ανακατεύετε συχνά μέχρι να λιώσει ΤΕΛΕΙΩΣ η σοκολάτα και το βούτυρο.
  8. Αποσύρετε το μείγμα από το μπεν μαρί και το αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να πήξει ελαφρώς για να μπορείτε να το απλώσετε. Ξεφορμάρετε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και αφαιρείτε τη λαδόκολλα.
  9. Μεταφέρετε τη γκανάς σε σακούλα ή κορνέ ζαχαροπλαστικής με ακροφύσιο 1 εκ. περίπου και την απλώνετε στην επιφάνεια του κέικ δημιουργώντας ροζέτες ή σχέδια επιλογής σας. Δείτε το βίντεο. Σερβίρετε ως έχει το κέικ σας ή το διακοσμείτε με πολύχρωμη τρούφα ή κουφετάκια ή αποξηραμένα θρυμματισμένα φρούτα. Το κόβετε με ζεστό μαχαίρι, το οποίο καθαρίζετε μετά από κάθε κόψιμο, το σερβίρετε και καλή σας απόλαυση!

Πηγή