Κέικ σοκολατένιο με επικάλυψη σοκολάτας

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ
  • 250 γρ. (1 κούπα) βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη με βούτυρο
  • 250 γρ. (1 κούπα) γάλα 3,5% λιπαρά
  • 65 γρ. (1/2 κούπα) κακάο σε σκόνη
  • 125 γρ. κουβερτούρα 54% και πάνω, ψιλοκομμένη
  • 330 γρ. (1½ κούπα) καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 3 βανιλίνες
  • 5 μεσαία αυγά + 1 κρόκο αυγού
  • 190 γρ. (1½ κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 γεμάτα κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Για την επικάλυψη
  • 300 γρ κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
  • 300 γρ. (1½ κούπα) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 40 γρ. (2 κ.σ.) γιαούρτι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σε μια κατσαρολίτσα ανακατεύετε με σύρμα το γάλα και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν. Αποσύρετε το σκεύος σας από την φωτιά, προσθέτετε το κακάο και την κουβερτούρα και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και ομογενοποιηθούν.
  2. Στη συνέχεια προσθέτετε την καστανή ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζετε το ανακάτεμα, με το σύρμα πάντα, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Μετά ρίχνετε ένα-ένα τα αυγά και τον κρόκο ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνονται. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το ανακάτεμα με κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Σε 2 αποσπώμενες στρογγυλές φόρμες για κέικ 22-24 εκ. στρώνετε λαδόκολλα στη βάση τους βουτυρώνετε και μετά τις βουτυρώνετε παντού και τις αλευρώνετε. Μοιράζετε το μείγμα ισομερώς στις 2 φόρμες και ψήνετε στο φούρνο για 25 περίπου λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο τους θα βγει ελαφρώς υγρή. Τα ξεφορμάρετε και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά για περίπου 30 λ και στη συνέχεια ξεφορμάρετε.
  4. Για την επικάλυψη: Λιώνετε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα μαζί με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λειώσει τελείως η σοκολάτα. Το μπολ με την σοκολάτα δεν πρέπει να ακουμπά στο νερό της κατσαρόλας το οποίο θα πρέπει να σιγοβράζει. Το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το γιαούρτι, ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφήνετε το μείγμα στην άκρη για 20-30 λ ή μέχρι να αρχίσει να “δένει” και να μην είναι ρευστό.
  5. Για την σύνθεση: Με ένα πριονωτό μαχαίρι ψωμιού, κόβετε το επάνω καμπυλωτό μέρος των κέικ που εξέχει για να “ισιώσετε” την επιφάνειά τους. Τοποθετείτε το 1 κέικ σε πιατέλα και με σπάτουλα ή μεγάλο κουτάλι απλώνετε στην επιφάνειά τους περίπου τα 2/5 από την επικάλυψη η οποία σε αυτό το σημείο θα πρέπει ελαφρώς σφιχτή και να μην χύνεται. Από πάνω τοποθετείτε το 2ο κομμάτι κέικ.
  6. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξαναλιώσετε ελαφρώς την επικάλυψη έτσι ώστε να μπορέσετε να την περιχύσετε πάνω από το κέικ, οπότε την τοποθετείτε ξανά στη κατσαρόλα με το μπεν μαρί για 30’’-60’’ το πολύ για να μην γίνει πολύ ρευστή.
  7. Μόλις έχετε τη σωστή σύσταση, περιχύνετε την επικάλυψή σταδιακά στο κέντρο του κέικ και την αφήνετε να απλωθεί και να αγκαλιάσει περιμετρικά το κέικ, περιχύνοντας ξανά στα σημεία που χρειάζεται.
  8. Μπορείτε να σηκώσετε προσεκτικά με τα χέρια σας τη πιατέλα και να την περιστρέψετε έτσι ώστε να βοηθήσετε την επικάλυψη να ‘τρέξει’ καλύτερα πάνω στο κέικ. Αφήνετε το κέικ σας για τουλάχιστον μια ώρα να σταθεροποιηθεί και μετά σερβίρετε.

Πηγή