Καρυδόπιτα αφράτη με γλάσο σοκολάτας

Υλικά συνταγής

  • Για την καρυδόπιτα
  • 500 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα σε μέτρια κομματάκια
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 8 αυγά
  • 200 γρ. φρυγανιά
  • 4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • 75 ml κονιάκ
  • Για το σιρόπι
  • 500 ml νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 70 ml κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • Για το γλάσο σοκολάτας
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σοκολατόπιτα: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί 35 εκ. περίπου, ή αντίστοιχο ορθογώνιο, το πασπαλίζετε με αλεύρι και το “τινάζετε” καλά να φύγει το επιπλέον αλεύρι. 
  2. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη για 4 λ περίπου ή μέχρι να έχετε ένα λευκό και αφράτο μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά σταδιακά, ένα τη φορά, χτυπώντας διαρκώς ώστε να ενσωματώνονται πλήρως μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνετε και το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού τα χτυπάτε για λίγο και αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά σε σκόνη, δηλ. την φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το μπέικιν πάουντερ και τα αναμιγνύετε καλά. Θρυμματίζετε τα καρύδια, σχεδόν χονδροκομμένα για να τα καταλαβαίνετε στην μάσηση.
  4. Προσθέτετε το μείγμα υλικών σε σκόνη και τα θρυμματισμένα καρύδια μέσα στο μείγμα βουτύρου και τα ανακατεύτε με μια μαρίζ, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  5. Αδειάζετε το έτοιμο μείγμα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λ. Μετά βγάζετε την καρυδόπιτά σας από το φούρνο και την αφήνετε, μέσα στο ταψί, στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά. 
  6. Για το σιρόπι: Μόλις κρυώσει καλά η καρυδόπιτα ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε, σε μέτρια φωτιά για 10 λ από την ώρα που θα κοχλάσουν. Με μια μεγάλη κουτάλα σιροπιάζετε σιγά σιγά την καρυδόπιτα και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να κρυώσει.
  7. Για το γλάσο σοκολάτας: Σε ένα μπολ και πάνω σε νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί) βάζετε το βούτυρο μαζί με τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Κοσκινίζετε τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να συνδυαστούν τα υλικά. Αποσύρετε το μπολ από τη φωτιά για αφήνουμε 5-8 λ να κρυώσει ελαφρώς και περιχύνετε τη καρυδόπιτα. Την σερβίρετε με τριμμένο καρύδι.

Πηγή