[*][*]

Υλικά συνταγής

  • Για το κανταΐφι
  • 1 συσκευασία φύλλο κανταΐφι
  • 330 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος (λιωμένο)
  • 400 γρ μαλακό τυρί κρέμα τύπου Philadelphia (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • Για το σιρόπι
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 ml νερό
  • ½ λεμονιού το χυμό 
  • 1 φλούδα μικρού πορτοκαλιού
  • 1 στικ κανέλας
  • 3 “δάκρυα” μαστίχας
  • 250 γρ. φιστίκια Αιγίνης (χοντροτριμμένα)

[*]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κανταΐφι: Για να ετοιμάσετε το κιουνεφέ ξεκινάτε «αφρατεύοντας» το κανταΐφι, δηλαδή το πιάνετε απαλά με τα δάχτυλά σας και χωρίζετε πολύ καλά και προσεκτικά τις ίνες μεταξύ τους προσέχοντας να μην τις σπάσετε πολύ. Αφού το αφρατέψετε το αφήνετε στην άκρη τυλιγμένο σε μια νωπή πετσέτα για να μην ξεραθεί.
  2. Για το σιρόπι: Σε ένα μικρό γουδί ρίχνετε τα δάκρυα μαστίχας μαζί με 2 κ.σ. ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, το νερό, τη φλούδα πορτοκαλιού, το στικ κανέλας και την πολτοποιημένη μαστίχα με τη ζάχαρη.
  3. Βάζετε τη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και από την ώρα που θα πάρουν βράση μετράτε 5 λ. Μετά αποσύρετε το σιρόπι σας από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά.
  4. Αδειάζετε το μαλακό τυρί κρέμα σε ένα μπολ και με ένα σύρμα ή με μίξερ χειρός το χτυπάτε μέχρι να αφρατέψει. Παίρνετε τη μισή ποσότητα από το φύλλο κανταΐφι, το απλώνετε σε ένα ταψί 26 εκ. και στρώνετε την επιφάνειά του πατώντας το ελαφρά με το χέρι σας. [*]
  5. Με ένα πινέλο παίρνετε μικρή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο και ραντίζετε πολύ καλά το κανταΐφι. Aυτό θα βοηθήσει το κιουνεφέ μας να γίνει τραγανό. Συνεχίζετε απλώνοντας και στρώνοντας από πάνω το μαλακό τυρί κρέμα, αφήνοντας περιθώριο περιμετρικά 1,5 εκ..
  6. Από πάνω τοποθετείτε το υπόλοιπο κανταΐφι, το πιέζετε περιμετρικά γύρω γύρω στο ταψί, δημιουργώντας ένα “στεφάνι” για να καλύψει το κενό των 1,5 εκ. και μετά το ραντίζετε καλά με το βούτυρο. (Δείτε την διαδικασία στο βίντεο)
  7. Πιέζετε το γλυκό σας έτσι ώστε να αποκτήσει μια επίπεδη επιφάνεια και όλα τα υλικά να αποκτήσουν συνοχή. Μετά βάζετε το ταψί πάνω στο μάτι της κουζίνας και το αφήνετε για 5 λ σε μέτρια φωτιά για να ψηθεί πρώτα από κάτω το κανταΐφι.
  8. Στη συνέχεια το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στον αέρα, στους 170 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 40-45 λ περίπου ή μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα. Το ξεφουρνίζετε και όπως είναι καυτό το σιροπιάζετε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Μόλις πιει το σιρόπι του το πασπαλίζετε με το φιστίκι Αιγίνης και … καλή σας απόλαυση!

[*][*]Πηγή