Υλικά συνταγής

  • 700 γρ. βερίκοκα
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού νερό
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1/2 λεμονιού το χυμό και τη φλούδα 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά τα βερίκοκα, τα κόβετε στη μέση και τα αφαιρείτε τα κουκούτσια τους. (Προαιρετικά μπορείτε να καθαρίσετε τις φλούδες τους). Τα τοποθετείτε σε ένα μπολ και τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. 
  2. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού και τα βράζετε για 4-5 λ περίπου από την ώρα βρασμού. Στραγγίζετε τα βερίκοκα, τα προσθέτετε στη κατσαρόλα και τα βράζετε για 8-10 λ μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν (αν έχετε αφαιρέσει τις φλούδες ο χρόνος βρασίματος θα είναι λιγότερο).
  3. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το κονιάκ, ανακινείτε απαλά τη κατσαρόλα και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει η κομπόστα. Τη σερβίρετε χλιαρή ή κρύα. Μόλις κρυώσει πολύ καλά μπορείτε να τη βάλετε σε καλά αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο. Δείτε τη διαδικασία αποστείρωσης βάζων εδώ.

Πηγή