
Υλικά συνταγής
- 6 μεγάλα μήλα
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 2 φλ. τσαγιού νερό
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 μεγάλα ή 3 μέτρια “ξυλάκια” κανέλας
- 10 καρφάκια γαρύφαλλο
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζετε σε ένα μπολ αρκετό νερό και το χυμό λεμονιού. Καθαρίζετε τα μήλα, τα κόβετε στα 4, αφαιρείτε τη “καρδιά με τα τυχόν κουκούτσια” και μετά κόβετε το κάθε κομμάτι στα 2 ώστε να έχετε 8 κομμάτια από κάθε μήλο. (αν τα μήλα σας δεν είναι πολύ μεγάλα μπορείτε να τα κόψετε στα 4 και όχι στα 8) Μόλις τα κόβετε τα βάζετε αμέσως στο μπολ με το νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τα 2 φλ. τσαγιού νερό, 1 πρέζα αλάτι, τα ξυλάκια κανέλας και τα καρφάκια γαρίφαλο και τα βράζετε για 4 λ. Στη συνέχεια μεταφέρετε, με τρυπητή κουτάλα, τα μήλα από το μπολ κατευθείαν μέσα στο σιρόπι, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε τα μήλα να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, χωρίς να παραβράσουν και διαλύονται αλλά να “κρατάνε” στο δόντι.
- Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τη κομπόστα να κρυώσει πολύ καλά σκεπασμένη. Μόλις κρυώσει η κομπόστα σας τη σερβίρετε πασπαλίζοντας, προαιρετικά, τα μήλα με λίγη σκόνη κανέλα. Τη διατηρείτε στο ψυγείο.