Υλικά συνταγής

  • 12 φύλλα κρούστας 
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο 
  • λίγο ανθόνερο
  • Για την γέμιση
  • 500 γρ. αμύγδαλα (ή 250 γρ. αμύγδαλα + 250 γρ. καρύδια) 
  • 6 αυγά, χωριστά τα ασπράδια και οι κρόκοι
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 50 ml κονιάκ
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα και τον χυμό 
  • 150 γρ. φρυγανιά
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • μαρμελάδα βερίκοκο
  • Για το σιρόπι
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 700 ml νερό
  • 2 βανιλίνες
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 5-6 γαριφαλάκια 
  • 1/2 λεμονιού το χυμό και τη φλούδα 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από τις βανιλίνες και το χυμό λεμονιού και τα αφήνετε να βράσουν για 5 λ από την ώρα βρασμού. Μετά το αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε τις βανιλίνες και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύετε σκεπάζετε την κατσαρολίτσα και το αφήνετε στην άκρη.
  2. Για την γέμιση: Χοντρο-θρυμματίζετε τα αμύγδαλα, ή καρύδια και αμύγδαλα, κατά προτίμηση σε γουδί, σε μικρά κομματάκια και όχι σε σκόνη (δείτε το μέγεθος στο βίντεο) και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ. 
  3. Ρίχνετε τα ασπράδια αυγών μαζί με το αλάτι σε ένα μέτριο μπολ και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα που να “στέκεται”. Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε τους κρόκους μαζί τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και αφρατέψουν.
  4. Προσθέτετε στο μείγμα κρόκων το κονιάκ, την κανέλα και το γαρίφαλο, τα χτυπάτε να αναμιχθούν, μετά ρίχνετε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. 
  5. Στη συνέχεια ρίχνετε στο μείγμα κρόκων τα θρυμματισμένα αμύγδαλα και την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος αρχίζετε να προσθέτετε και την μαρέγκα, σταδιακή λίγη τη φορά, ανακατεύοντας με μαρίζ με απαλές, κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  6. Για την συναρμολόγηση: Βουτυρώνετε ένα ταψί με διαστάσεις 34×26 εκ. και στρώνετε στη βάση του 6 φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα εκτός από το τελευταίο φύλλο που δεν θα βουτυρώσετε αλλά θα το αλείψετε με λίγη μαρμελάδα βερίκοκο.
  7. Πάνω από τη μαρμελάδα ρίχνετε το μείγμα γέμισης, το απλώνετε ομοιόμορφα. Από πάνω το σκεπάζετε, γυρνώντας τα προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν εξωτερικά του ταψιού και τα βουτυρώνετε. Κόβετε τα υπόλοιπα 6 φύλλα κρούστα στο μέγεθος του ταψιού σας και τα τοποθετείτε από πάνω, βουτυρωμένα ένα ένα όλα και το τελευταίο της επιφάνειας.
  8. Για το ψήσιμο: Κόβετε το γλυκό σας σε μερίδες, το ραντίζετε με λίγο ανθόνερο και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 50-55 λ ή μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
  9. Το βγάζετε από το φούρνο και αμέσως όπως είναι καυτό το σιροπιάζετε με χλιαρό σιρόπι. Το αφήνετε 6 ώρες να απορροφηθεί καλά το σιρόπι και να κρυώσει και μετά το σερβίρετε. Καλή σας απόλαυση!

Πηγή