Υλικά συνταγής

  • Για τη βάση μπισκότου-αμύγδαλου
  • 180 γρ. μπισκότα digestive (περίπου 12 μπισκότα)
  • 1/2 φλ. τσαγιού (60 γρ.) αλατισμένα αμύγδαλα (κατά προτίμηση καβουρδισμένα)
  • 3 κ.σ. (40 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 κ.σ. (70 γρ.) βούτυρο λιωμένο
  • Για τη γέμιση
  • 2 κουτιά (400 γρ. το ένα) ζαχαρούχο γάλα
  • 3/4 φλ. τσαγιού (180 ml) φρέσκο ​​χυμό λεμονιού (περίπου 4 λεμόνια)
  • 4 μεγάλοι κρόκοι αυγών
  • Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
  • ξύσμα και φέτες λεμονιού, φιλέ αμυγδάλου και σαντιγί (κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά κρύα, χτυπημένη στο μίξερ σε πηχτή σαντιγί)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη βάση μπισκότου-αμυγδάλου: Σε ένα μπλέντερ ή μίξερ με μαχαίρια, ρίχνετε τα μπισκότα και τα αμύγδαλα και τα χτυπάτε σε ψίχουλα. Αν μείνουν κάποια κομμάτια αμυγδάλου ελαφρώς μεγαλύτερα από ψίχουλα είναι εντάξει. Αν μείνουν όμως κάποια αρκετά μεγάλα προσπαθήστε να τα σπάσετε.
  2. Τα αδειάζετε σε ένα μπολ, προσθέτετε τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Το μείγμα θα είναι πηχτό και αμμώδες.
  3. Αδειάζετε το μείγμα σε μια ταρτιέρα 23 εκ. χωρίς λαδόκολλα. Με το χέρι σας ή την ανάποδη ενός μικρού κατσαρολιού πιέζετε το μείγμα διαμορφώνοντας μια συμπαγή στρώση μείγματος στη βάση και περιμετρικά στα τοιχώματα (δείτε το βίντεο). Πιέζετε το μείγμα ελαφρώς όχι με μεγάλη δύναμη γιατί έτσι θα σκληρίνει στο ψήσιμο.
  4. Προψήνετε τη βάση σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 9-10 λ. Μετά την βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε τον φούρνο αναμμένο. 
  5. Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ ρίχνετε το ζαχαρούχο γάλα, το χυμό λεμονιού και τους κρόκους αυγών και τα αναμιγνύετε πολύ καλά με σύρμα. Μετά αδειάζετε τη γέμιση πάνω στη ψημένη βάση και ισιώνετε με την μαρίζ την επιφάνειά της, 
  6. Ψήνετε την πίτα σας στον προθερμασμένο φούρνο για 19-21 λ περίπου ή μέχρι το κέντρο της γέμισης να κουνιέται ελάχιστα στην αφή και να είναι σχεδόν και όχι τελείως σταθεροποιημένο. Βγάζετε τη λεμονόπιτά σας από το φούρνο και την αφήνετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.
  7. Μόλις κρυώσει εντελώς την σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ιδανικά μέχρι 3 ώρες, πριν τη σερβίρετε. Προαιρετικά την γαρνίρετε κατά βούληση και την απολαμβάνετε. Ότι και αν περισσέψει το αποθηκεύετε στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα. 

Πηγή