Υλικά συνταγής
- Για τη λεμονόπιτα
- 500 γρ. φύλλα κρούστας
- 4 αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 ml σπορέλαιο + λίγο επιπλέον για λάδωμα ταψιού
- 300 ml γιαούρτι
- 2 λεμονιών το χυμό
- 1 λεμονιού το ξύσμα
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- Για το σιρόπι
- 250 γρ. ζάχαρη
- 500 ml νερό
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 λεμονιού το χυμό
- 2 βανιλίνες
Εκτέλεση συνταγής
- Απλώνετε τα φύλλα κρούστας πάνω σε καθαρό πάγκο και τα αφήνετε για τουλάχιστον 3 ώρες ή μέχρι να ξεραθούν καλά.
- Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε μέχρι να πάρουν βράση. Μετά, σταματάτε το ανακάτεμα και το αφήνετε να βράσει για 5 λ, από την ώρα που θα κοχλάσει. Το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι, το χυμό λεμονιού και τις βανιλίνες, ανακατεύετε να ενσωματωθούν και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
- Για τη λεμονόπιτα: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ μέχρι να “ασπρίσει” και να αφρατέψει καλά το μείγμα. Μετά ρίχνετε το σπορέλαιο και το χυμό λεμονιού και χτυπάτε να ενσωματωθούν. Προσθέτετε το γιαούρτι, το μπέικιν και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σπάτε τα φύλλα σε μικρά κομμάτια, τα ρίχνετε στο μπολ με το μείγμα και ανακατεύετε με μια μαρίζ με απαλές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα φύλλα και να καλυφθούν με το μείγμα.
- Αδειάζετε το μείγμα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί με διάμετρο βάσης 38×32 εκ., το στρώνετε ομοιόμορφα με μια μαρίζ και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 35-45 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από το φούρνο σας.
- Βγάζετε τη λεμονόπιτά σας από το φούρνο και αμέσως όσο είναι καυτή τη περιχύνετε με το κρύο σιρόπι. Την αφήνετε για τουλάχιστον 7-8 ώρες, ιδανικά 12 ώρες, ένα βράδυ, να απορροφήσει καλά το σιρόπι της και μετά τη σερβίρετε.