Μαρμελάδα βερίκοκο

Υλικά συνταγής

  • 4 κιλά καλά γινωμένα, ώριμα αρωματικά βερίκοκα
  • 2 κιλά ζάχαρη 
  • 2 λεμονιών το χυμό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε τα βερίκοκα στη μέση και αφαιρείτε και πετάτε τα κουκούτσια τους. Τοποθετείτε τα βερίκοκα σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε 250 ml νερό και το χυμό των 2 λεμονιών, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα βράζετε, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, για 50-60 λ ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. 
  2. Όταν μαλακώσουν καλά, ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα και αρχίζετε να τα πιέζετε με τη ξύλινη κουτάλα (η με το εργαλείο για πουρέ) για να σπάσουν σε μικρά ή πολύ μικρά κομματάκια. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αν επιθυμείτε η μαρμελάδα σας να είναι τελείως λεία, τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς μέσα στη κατσαρόλα και μετά τα μεταφέρετε σταδιακά σε μούλτι ή μπλέντερ και τα πολτοποιείτε. 
  3. Στη συνέχεια τα βάζετε πάλι στη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε και τη ζάχαρη, ανακατεύετε και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση αφαιρείτε τον αφρό που θα εμφανιστεί στην επιφάνεια και τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Σημειώνω ότι αν θέλετε τη μαρμελάδα σας με κομμάτια βερίκοκων απλά προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε τη διαδικασία χωρίς να την αποσύρετε από τη φωτιά. 
  4. Αφήνετε τη μαρμελάδα να βράσει, ανακατεύοντας πάρα πολύ συχνά, για να μη καεί, για 20-30 λ περίπου ή μέχρι να “δέσει”. Δείτε πιο κάτω τους τρόπους για να διαπιστώσετε ότι “έδεσε” και είναι έτοιμη η μαρμελάδα σας. Κάνετε το πείραμα και αν δεν έχει “δέσει” τη ξαναβάζετε στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι για 10 λ περίπου και ξανακάνετε το πείραμα. 
  5. Έχετε ήδη βάλει στο φούρνο τα βαζάκια σας να τα αποστειρώσετε και τα διατηρείτε ζεστά. Αποσύρετε την έτοιμη μαρμελάδα  από τη φωτιά και ακολουθείτε τη διαδικασία αποστείρωσης στο φούρνο και πως θα τοποθετήσετε τη μαρμελάδα σας στα βάζα όπως αναφέρεται αναλυτικά ΕΔΩ

Πηγή