[*][*]
Υλικά συνταγής
- 1 φλ. τσαγιού λάδι
- 4 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλ. τσαγιού αλεύρι μαλακό
- 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- χυμό 1 πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 ποτηράκια κρασιού κονιάκ
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ ή σόδα διαλυμένο σε λίγο κονιάκ
- Για το σιρόπι:
- 1 φλ. τσαγιού μέλι
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού νερό
- Για το πασπάλισμα:
- 50 γρ. ζάχαρη
- λίγη κανέλα σε σκόνη [*]
- 100 γρ. καρύδια θρυμματισμένα
Δείτε όλες τις Χριστουγεννιάτικες Συνταγές:
Δείτε όλα τα Χριστουγεννιάτικα Γλυκά:
Δείτε ιδέες για Χριστουγεννιάτικη Διακόσμηση:
[*]
Εκτέλεση συνταγής
- Ζεσταίνετε το λάδι σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μη κάψει και το ρίχνετε στο σιμιγδάλι, που έχετε τοποθετήσει σε λεκάνη μαζί μα το αλεύρι. Ανακατεύετε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Προσθέτετε τη ζάχαρη και εξακολουθώντας να το δουλεύετε με το χέρι ή με το γάντζο στο μίξερ χειρός, στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και το μπέικιν πάουντερ ανακατεμένο με μια χούφτα αλεύρι. Ζυμώνετε απαλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Παίρνετε μικρές μπαλίτσες ζύμης και πλάθετε τα μελομακάρονα με το χέρι ή κουπ πατ στο σχήμα που θέλετε. Τα βάζετε στο ταψί του φούρνου πάνω σε λαδόχαρτο και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο, 170 βαθμούς, για 30 λ που τον δυναμώνετε αργότερα για να πάρουν χρώμα. Τα αφήνετε για λίγα λεπτά και μόλις πάρουν χρώμα τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά για να μη τρίβονται. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος που έχετε πλάσει τα μελομακάρονα. Είναι έτοιμα όταν γίνουν τραγανά και πάρουν χρώμα.
- Για το σιρόπι: Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά μαζί, σε φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα να βράσουν για 4 λ περίπου από την ώρα βρασμού. Ρίχνετε τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι και αμέσως τα αποσύρετε από τη φωτιά. Τα αφήνετε 5-6 λ μέσα στο σιρόπι, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε πιατέλα.
- Για το πασπάλισμα: Ανακατεύετε τη ζάχαρη, τη κανέλα και τα καρύδια και πασπαλίζετε τα μελομακάρονα αμέσως μόλις τα μεταφέρετε στη πιατέλα.
[*][*]Πηγή