Υλικά συνταγής

  • Για τα μελομακάρονα
  • 650 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 380 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 125 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 1 κ.γ σόδα μαγειρική
  • 1/2 κ.γ. αμμωνία 
  • 2 πορτοκαλιών το ξύσμα (ακέρωτα βιολογικά καλά πλυμένα) 
  • 100 ml νερό
  • 250 ml σπορέλαιο
  • 175 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι 
  • 50 γρ. μέλι
  • Για το σιρόπι 
  • 500 ml νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 250 γρ. γλυκόζη
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 ξύλο κανέλας, σπασμένη σε 2-3 κομμάτια
  • μέλι και θρυμματισμένα καρύδια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από τα μέλι, και τα ανακατεύετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν 1-2 βράσεις. Αποσύρετε αμέσως την κατσαρολίτσα από την φωτιά και προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Για τα μελομακάρονα: Σε ένα μέτριο μπολ βάζετε όλα τα στερεά υλικά για τα μελομακάρονα, μαζί με το ξύσμα των 2 πορτοκαλιών και τα ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε τα 100 ml νερό και πριν πάρει βράση το αποσύρετε από τη φωτιά.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το ζεστό νερό και όλα τα άλλα υγρά υλικά μαζί με το μέλι και τα ανακατεύετε καλά με σύρμα. Προσθέτετε σιγά σιγά, σε 4-5 δόσεις, το μείγμα των στερεών υλικών μέσα στο μείγμα υγρών ανακατεύοντας με το χέρι σας σταυρωτά (πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά), μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη.
  4. Μεταφέρετε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας σας και με γρήγορες κινήσεις την πλάθετε σε σχήμα μελομακάρονου, σε μέγεθος επιλογής σας προσέχοντας να έχουν όλα περίπου το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν όλα ομοιόμορφα. 
  5. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το μεγάλο ταψί του φούρνου σας, αραδιάζετε μέσα τα μελομακάρονα και τα ψήνετε σε καλά προσθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 25-30 λ αναλόγως το μέγεθος και το πόσο τραγανά τα θέλετε.
  6. Για το σιρόπιασμα: Αμέσως μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο παίρνετε την κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι, αφαιρείτε τα κομμάτια κανέλας και τοποθετείτε μέσα όσα μελομακάρονα χωράει η κατσαρόλα ώστε να τα σκεπάζει το σιρόπι.
  7. Αφήνετε τα μελομακάρονα στο σιρόπι ανάλογα με το πόσο σιροπιασμένα τα θέλετε ως εξής: 1 λ για ελαφρώς σιροπιασμένα, 1,5-2 λ για μέτρια σιροπιασμένα και πάνω από 2 λ για πολύ σιροπιασμένα.
  8. Τα αφαιρείτε από το σιρόπι, τα τοποθετείτε σε μια σχάρα που από κάτω έχετε βάλει αντικολλητικό χαρτί ή ένα ταψί ώστε να στραγγίξουν καλά. Τα γαρνίρετε με όσο μέλι επιθυμείτε και με θρυμματισμένα καρύδια, τα μεταφέρετε σε πιατέλα και τα σερβίρετε!

Πηγή