Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ
  • 530 γρ. αλεύρι κατά προτίμηση “Κούλα” ή άλλο αλεύρι για όλες τις χρήσεις επιλογής σας 
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 530 γρ. φυσικός χυμός πορτοκάλι εμπορίου 
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γ. ξίδι λευκό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 170 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • Για το γλάσο
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.σ. φυσικός χυμός εμπορίου

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Ρίχνετε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα αναμιγνύετε με σύρμα. Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε τον χυμό πορτοκαλιού, τη μαγειρική σόδα και το ξίδι και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να “αφρίσει”. Προσθέτετε την ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Στη συνέχεια αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το στερεό μείγμα αλευριού μέσα στο υγρό μείγμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην ανακατέψετε πολύ το μείγμα γιατί δεν θα φουσκώσει. Μόλις ομογενοποηθούν τα υλικά σταματάτε αμέσως το ανακάτεμα.
  3. Αδειάζετε το μείγμα σε μια λαδωμένη στρογγυλή φόρμα για κέικ (με την τρύπα στη μέση) και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς στον αέρα φούρνο για περίπου 40-45 λ ή μέχρι ένα καλαμάκι από σουβλάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό. Το αφήνετε να κρυώσει τελείως και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα.
  4. Για το γλάσο: Ρίχνετε σε ένα μπολ τη ζάχαρη άχνη και το πορτοκάλι και τα ανακατεύετε πολύ καλά με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν και έχετε ένα λείο γλάσο. Μεταφέρετε τη σχάρα με το κρύο κέικ πάνω σε ένα ταψί και το περιχύνετε με το γλάσο. Καλή σας απόλαυση!

Πηγή