Υλικά συνταγής
- Για τη ζύμη τάρτας:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο (+ επιπλέον για πασπάλισμα ταρτιέρας)
- 300 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (+ επιπλέον για άλειμμα ταρτιέρας)
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- Για τη γέμιση:
- 300 γρ. μαρμελάδα φράουλα (βλέπε εδώ μαρμελάδα φράουλα πανεύκολη) ή άλλη αρεσκείας σας, όπως σύκο (βλέπε εδώ συνταγή για μαρμελάδα σύκο)
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη ζύμη της τάρτας: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι κοσκινισμένο, το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες) και τα ζυμώνετε με το χέρι ή με το ειδικό εργαλείο του μίξερ μέχρι να πετύχετε μια ζύμη σαν χονδρά ψίχουλα. Αν απαιτηθεί προσθέτετε μερικές κουταλιές σούπας παγωμένο νερό.
- Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30λ. Στη συνέχεια, χωρίζετε τα 2/3 της ζύμης τη πλάθετε πάλι σε μπάλα και τη τοποθετείτε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα ή ταψί, διαμέτρου 28 εκ.
- Με τα δάκτυλά σας τη στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας (εναλλακτικά με ένα πλάστη την ανοίγετε σε χοντρό φύλλο το οποίο στρώνετε στη ταρτιέρα) και κόβετε τη ζύμη που περισσεύει περιμετρικά πάνω από τα τοιχώματα.
- Απλώνετε στη βάση της ζύμης, τη μαρμελάδα, φροντίζοντας να την ισιώσετε με την ανάποδη ενός κουταλιού, έτσι ώστε να είναι ισοπαχής. Παίρνετε μικρά κομμάτια από την υπόλοιπη ζύμη και πλάθετε κορδονάκια, τα οποία τοποθετείτε σταυρωτά πάνω από τη μαρμελάδα, σχηματίζοντας μικρούς ρόμβους. Γυρίζετε προς τα μέσα τη ζύμη του τοιχώματος, σκεπάζοντας έτσι τις άκρες από τα κορδονάκια.
- Ψήνετε τη πάστα φλώρα σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 35 λ περίπου ή μέχρι να χρυσίσει η ζύμη. Τη βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσει τη σερβίρετε.