Πανεύκολο κέικ σοκολάτας με φυστικοβούτυρο και σοκολατένια επικάλυψη (Video)

[*][*]

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ:
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική 
  • 1/2 φλ. τσαγιού σκόνη κακάο
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. τσαγιού ξινόγαλα (Αριάνι)
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1/2 φλ. τσαγιού (115 γρ.) λιωμένο βούτυρο
  • 1 φλ. τσαγιού φυστικοβούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου ή σε φούρνο μικροκυμάτων
  • 1 φλ. τσαγιού ζεστό στιγμιαίο καφέ (ή ζεστό νερό αν ο καφές δεν είναι στις προτιμήσεις σας)
  • Για τη σοκολατένια επικάλυψη: [*]
  • 1/4 φλ. τσαγιού (60 γρ.) βούτυρο καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου ή σε φούρνο μικροκυμάτων
  • 2 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 1 ½ κ.σ. σκόνη κακάο
  • 3-4 κ.σ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλ. τσαγιού λιωμένη (σε μπεν μαρί) σοκολάτα 
  • πολύχρωμη τρούφα σοκολάτας για διακόσμηση

[*]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Στρώνετε με λαδόκολα ένα πυρέξ με διάσταση βάσης περίπου 20×30 εκ. και το αφήνετε στην άκρη.
  2. Για το κέικ σοκολάτας: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα ξηρά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, μπέικιν πάουντερ και αλάτι) και τα ανακατεύετε καλά με το σύρμα. Προσθέτετε στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά για το κέικ (ξινόγαλα, αυγά, βούτυρο, φυστικοβούτυρο) και τα χτυπάτε με το μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, για 2-3 λ περίπου ή μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως όλα τα υλικά.
  3. Αδειάζετε το μείγμα του κέικ στο πυρέξ με το χαρτί ψησίματος, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν φτιάξετε τη σοκολατένια επικάλυψη. 
  4. Για τη σοκολατένια επικάλυψη: Ρίχνετε σε ένα μπολ το βούτυρο και το φυστικοβούτυρο και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ. Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη, τη σκόνη κακάο και το γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα παχύ λείο μείγμα. 
  5. Αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά, λίγη τη φορά, τη λιωμένη σοκολάτα συνεχίζοντας το χτύπημα για 1-2 λ ή έως ότου ενσωματωθεί πλήρως. Αν απαιτηθεί προσθέτετε 1-2 κ.σ. γάλα επιπλέον. Απλώνετε τη κρέμα επικάλυψης πάνω από το κρύο πλέον κέικ και το διακοσμείτε με πολύχρωμη τρούφα σοκολάτας. 

[*][*]Πηγή