Πανεύκολο υγρό σοκολατένιο κέικ της στιγμής (Video)

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ:
  • 1 ½ φλ. τσαγιού (190 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλ. τσαγιού (100 γρ.) ζάχαρη
  • ¼ φλ. τσαγιού (30 γρ.) σκόνη κακάο
  • 1 κ.γ.  μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 5 κ.σ. (70 ml) σπορέλαιο
  • 1 κ.σ. (15 ml) ξύδι 
  • 1 κ.γ. (5 γρ.) εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλ. τσαγιού (240 ml) ζεστό νερό
  • Για τη ganache σοκολάτας:
  • 200 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • ½ φλ. τσαγιού (120 ml) κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα ταψάκι φόρμα με αποσπώμενη βάση 20 εκ. και ρίχνετε μέσα όλα τα ξηρά συστατικά, τηλ. το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι και τα ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα. 
  2. Προσθέτετε τα υγρά συστατικά, δηλ.το σπορέλαιο, το ξύδι, το εκχύλισμα βανίλιας και το ζεστό νερό και συνεχίζετε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ισιώνετε την επιφάνεια με μια μαρίζ και ψήνετε το κέικ σας στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρή.
  3. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε μέσα στο ταψί σε σχάρα να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια “παιρνάτε” ένα μαχαίρι ανάμεσα στο κέικ και στα τοιχώματα του ταψιού να ξεκολλήσει και αφαιρείτε τα τοιχώματα. 
  4. Για τη ganache σοκολάτας: Σε ένα μικρό κατσαρόλι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, τη κρέμα γάλακτος. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση την αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε τη τεμαχισμένη σοκολάτα, την αφήνετε 1 λ να “καθήσει” χωρίς να ανακατεύετε και στη συνέχεια ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και έχετε ένα λείο πηχτό μείγμα. 
  5. Μεταφέρετε το κέικ σας σε πιατέλα σερβιρίσματος. Ρίχνετε από πάνω τη γκανάζ σοκολάτας και την απλώνετε με μια μαρίζ στην επιφάνεια του κέικ, φροντίζοντας να αφήσετε περιθώριο 2,5 εκ. περιμετρικά. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι δημιουργήστε ένα σχήμα λουλουδιού (βλέπε βίντεο). Αφήνετε τη γκανάζ να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά σερβίρετε. 

Πηγή