Υλικά συνταγής
- Για τα φύλλα:
- 1 πακέτο (450-500 γρ.) φύλλα κρούστας
- 1 ½ φλ. τσαγιού ψιλοκοπανισμένοι ανάμικτοι ξηροί καρποί αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια
- Για τη κρέμα:
- 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- 1/2 ποτήρι νερού σπορέλαιο (ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο)
- 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
- 5 αυγά
- 1 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
- 1 φλ. τσαγιού μαλακό τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε
- 4-5 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 καψουλίτσα βανίλια σκόνη
- Για το σιρόπι:
- 2 ½ ποτήρια νερού νερό
- 2 ½ ποτήρια νερού ζάχαρη
- 2-3 καρφάκια γαρίφαλο
- 1 φετούλα από ένα φρέσκο λεμόνι
Εκτέλεση συνταγής
- Για το σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι, ανακατεύετε και τα βράζετε για 8 λ από τη στιγμή που θα πάρουν βράση. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
- Για τη κρέμα: Σε ένα μπολ ρίχνετε τα 2 ήδη λαδιών και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε ένα σχετικά λείο χυλό και λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη κρέμα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως όλα τα υλικά και έχετε ένα παχύ χυλό.
- Για τα φύλλα: Σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι (για 16 κομμάτια περίπου) στρώνετε στη βάση του 1 φύλλο κρούστας, τσαλακωμένο με τα χέρια μου σαν πλισέ (σαν φισαρμόνικα). Από πάνω πασπαλίζετε με λίγο από το μείγμα ξηρών καρπών και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με στρώσεις φύλλων και ξηρών καρπών μέχρι να να τελειώσουν.
- Αδειάζετε ομοιόμορφα το χυλό κρέμας στο ταψί και το βάζετε στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνετε τη πατσαβουρόπιτά σας σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 40-45 λ ή μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα και γίνουν τραγανά.
- Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε για 3-4 λ να σταθεί και στη συνέχεια τη κόβετε σε κομμάτια και τη περιχύνετε καυτή με το κρύο σιρόπι. Την αφήνετε να κρυώσει και να απορροφήσει πλήρως το σιρόπι και τη μετά τη σερβίρετε πασπαλισμένη με λίγη ζάχαρη άχνη και σκόνη κανέλας.