Ραβανί σιροπιαστό πανεύκολο

Υλικά συνταγής

  • Για το ραβανί
  • 6 αυγά
  • 1½ φλ. τσαγιού (320 γρ.) ζάχαρη
  • 2 κεσεδάκια (400 γρ.) γιαούρτι
  • 2/3 φλ. τσαγιού (150 γρ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή ηλιέλαιο + επιπλέον για άλειμμα ταψιούσε 
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • 1½ φλ. τσαγιού (200 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2⅓ φ. τσαγιού (300 γρ.) σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 γεμάτη κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 λεμονιού το ξύσμα
  • Για το σιρόπι
  • 1 λίτρο νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 2 φλούδες λεμονιού
  • λίγο τριμμένο ινδοκάρυδο για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι: Ξεκινάτε με τη παρασκευή του σιροπιού για να κρυώσει τελείως μέχρι να το χρειαστείτε. Βάζετε μια κατσαρολίτσα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη, το νερό και τις φλούδες λεμονιού. Από τη στιγμή που πάρει βράση μετράτε 5-6 λ και το αποσύρετε από τη φωτιά. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά.
  2. Για το ραβανί: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το φτερό του μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, για 4-5 λ περίπου ή μέχρι να “ασπρίσουν” και αφρατέψουν πολύ καλά. 
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε το γιαούρτι και το βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα. Μόλις ενσωματωθούν ρίχνετε τη βανίλια, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  4. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί (υπολογίστε ότι θα βγάλετε 16-18 μερίδες) και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λ περίπου ή μέχρι να πάρει το ραβανί σας ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνειά του. 
  5. Το βγάζετε από το φούρνο κι όπως είναι καυτό το χαράσσετε με ένα μαχαίρι σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και το περιχύνετε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Το αφήνετε να απορροφήσει καλά το σιρόπι, ιδανικά 6 ώρες, και μετά το γαρνίρετε, προαιρετικά με λίγο τριμμένο ινδοκάρυδο και σερβίρετε.

Πηγή