Υλικά συνταγής
- Για το κέικ/παντεσπάνι
- 3 μεγάλα αυγά
- 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κ.γ. βρασμένος καφές φίλτρου (ή νερό)
- 1 κ.γ. κεχύλισμα βανίλιας
- 1/4 φλ. τσαγιού σκόνη κακάο
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ζάχαρη άχνη για να βοηθήσει στην διάρκεια του τυλίγματος
- Για την γέμιση
- 1 φλ. τσαγιού σαντιγί πλήρης λιπαρών 35-36%, κρύα
- 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Για την επικάλυψη
- 115 γρ. σταγόνες κουβερτούρας ή ημίγλυκη κουβερτούρα , ψιλοκομμένη
- 2/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36%
- 1 κ.σ. βούτυρο καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κέικ/ παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα ρηχό ταψί 25×38 εκ., το στρώνετε με αλουμινόχαρτο το οποίο ψεκάζετε ή αλείφετε ελαφρώς με λίγο σπορέλαιο.
- Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τα χτυπάτε με το μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα για 3 λ να αφρατέψουν καλά και πάρουν ένα σκούρο κίτρινο χρώμα. Μετά προσθέτετε την ζάχαρη, τον καφέ ή νερό και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
- Σε μπολ αναμιγνύετε καλά το κακάο, το αλάτι το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι τα ρίχνετε στο μπολ με το μείγμα αυγών και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί και το απλώνετε με μαρίζ σε λεπτή στρώση ομοιόμορφα και σε όλες τις γωνίες του ταψιού.
- Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λ. Θα καταλάβετε ότι έχει ψηθεί αν το τρυπήσετε με μια οδοντογλυφίδα και βγει καθαρή ή αν το πιέσετε με το ακροδάχτυλό σας πρώτα θα “βαθουλώσει” και μετά θα επανέλθει στην αρχικό του πάχος.
- Όσο το παντεσπάνι ψήνετε τοποθετείτε στον πάγκο εργασίας σας μια μεγάλη καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την πασπαλίζετε σε όλη την επιφάνειά της με μπόλικη (περίπου ¼ φλ.) ζάχαρη άχνη. Αμέσως μόλις βγάλετε το κέικ από το φούρνο το αναποδογυρίζετε με προσοχή πάνω στην πετσέτα και αφαιρείτε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο.
- Διπλώνετε την άκρη από το μικρό άκρο της πετσέτας πάνω στο κέικ και το ρολάρετε τυλίγοντας σφιχτά το παντεσπάνι μέσα στην πετσέτα. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει σε καυτό παντεσπάνι αλλιώς θα σπάσει. Το αφήνετε τυλιγμένο σε ρολό για τουλάχιστον 1,5 ώρα, ιδανικά για 1 ολόκληρο βράδυ για να “πάρει” κρυώνοντας το σχήμα ρολού.
- Για την γέμιση: Ρίχνετε την κρύα κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ και την χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα προσθέτοντας την ζάχαρη άχνη σταδιακά, 1 κ.σ. κάθε φορά μέχρι να ενσωματωθεί. Μετά ρίχνετε το εκχύλισμα βανίλιας, αυξάνετε την ταχύτητα του μίξερ σε δυνατή και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να “στέκεται” και κάνει “πτυχές”.
- Για την συναρμολόγηση: Ξετυλίγετε προσεκτικά το κρύο κέικ και απλώνετε στην επιφάνειά του την σαντιγί, φροντίζοντας να αφήσετε χωρίς σαντιγί περιθώριο 3 εκ. από τις 2 μικρές πλευρές του που θα διπλώσετε πάλι σε ρολό.
- Τυλίγετε, ρολάροντας πάλι το παντεσπάνι από την μικρή του πλευρά δημιουργώντας πάλι ένα σφιχτό ρολό. Αφαιρείτε την περίσσια γέμιση που χύθηκε καθώς το τυλίγατε. Μετά το καλύπτετε σφιχτά με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το καλύψετε με την γκανάζ σοκολάτας.
- Για την επικάλυψη: Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνετε, σε χαμηλή φωτιά, την κρέμα γάλακτος μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φουσκαλίτσες κοχλασμού. Την αδειάζετε αμέσως σε πυρίμαχο σκεύος προσθέτετε τις σταγόνες κουβερτούρας ή την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και τα αφήνετε για 1 λ χωρίς ανακάτεμα.
- Μετά ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα, προσθέτετε και το καλά μαλακωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε μια εντελώς λεία σοκολατένια κρέμα. Βγάζετε την πλαστική μεμβράνη από το κρύο ρολό, το μεταφέρετε σε μια σχάρα, την οποία έχετε τοποθετήσει πάνω σε ταψί για να πέσει η περίσσια γκανάζ.
- Το περιχύνετε αμέσως με την ρευστή γκανάζ ομοιόμορφα και την αφήνετε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί ελαφρώς. Μετά βάζετε το ρολό στο ψυγείο, μέχρι λίγο πριν το σερβίρετε. Μην το αφήσετε εκτός ψυγείου πάνω από 1,5-2 ώρες γιατί θα μαλακώσει πολύ η σαντιγί γέμισης.