Σιροπιαστή αφράτη πατσαβουρόπιτα με γιαούρτι (Video)

Υλικά συνταγής

  • Για το σιρόπι
  • 780 γρ. νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • Για τη πίτα
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 4 αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανιλίνες
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να κοχλάσει. Μόλις το σιρόπι πάρει 2-3 βράσεις προσθέτετε το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε καλά, το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. 
  2. Για τη πίτα: Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ τα αυγά και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λ περίπου ή μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Μετά προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ, τις βανιλίνες και το γιαούρτι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και αφήνετε το μείγμα στην άκρη. 
  3. Λαδώνετε καλά ένα ταψί 30×40 εκ. Παίρνετε τα φύλλα, ένα τη φορά και τα μαζεύετε σαν ακορντεόν και τα τοποθετείτε το ένα ακριβώς δίπλα στο άλλο μέσα στο ταψί (δείτε το βίντεο). Πάνω στα φύλλα αδειάζετε ομοιόμορφα το μείγμα γιαουρτιού, φροντίζοντας να απλωθεί πάνω σε όλη την επιφάνεια των φύλλων. 
  4. Ψήνετε τη πίτα σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30-35 λ περίπου ή μέχρι να πάρει ένα χρυσό-καφέ χρώμα στην επιφάνειά της. Τη ξεφουρνίζετε τη κόβετε αμέσως σε κομμάτια και όπως είναι ακόμα καυτή τη σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι. Την αφήνετε για μερικές ώρες να κρυώσει και να απορροφήσει καλά το σιρόπι και μετά τη σερβίρετε.

Πηγή