Υλικά συνταγής
- Για το κέικ βάσης:
- 3/4 φλ. τσαγιού (105 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλ. τσαγιού (40 γρ.) σκόνη κακάο
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 φλ. τσαγιού (90 γρ.) καστανή ζάχαρη
- 1/4 φλ. τσαγιού (50 γρ.) ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
- 1/2 φλ. τσαγιού (115 γρ.) βούτυρο
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 φλ. τσαγιού (120 ml) βουτυρόγαλα Αριάνι
- Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα:
- 1/2 φλ. τσαγιού (115 γρ.) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 ½ φλ. τσαγιού (435 γρ.) ζάχαρη άχνη
- 4 κ.σ. γάλα
- 1/4 φλ. τσαγιού (20 γρ.) σκόνη κακάο
- 2/3 φλ. τσαγιού (100 γρ.) σοκολάτα γάλακτος, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1/4 φλ. τσαγιού (40 γρ.) σταγόνες σοκολάτας (γάλακτος ή μαύρης κουβερτούρας)
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι/φόρμα με αποσπώμενη βάση 20 εκ. και στρώνετε τη βάση του με χαρτί ψησίματος.
- Για το κέικ βάσης: Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι, το κακάο σκόνη, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τα 2 είδη ζάχαρης και τα αναμιγνύετε.
- Σε μπολ βάζετε το βούτυρο σε κομματάκια και το βάζετε στο φούρνο μικροκυμμάτων για 10-15 λ απλώς να λιώσει ελαφρώς, να μαλακώσει και ζεσταθεί. Το βγάζετε από τα μικροκύματα και τυχόν κομματάκια ολόκληρα που έχουν μείνει τα πολτοποιείτε με ένα πιρούνι.
- Προσθέτετε στο μπολ με το βούτυρο, τη βανίλια, το βουτυρόγαλα και τα αυγά και τα χτυπάτε δυνατά με σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Ρίχνετε το υγρό μείγμα μέσα στα ξηρά συστατικά δηλ. στο μείγμα αλευριού και ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά.
- Ρίχνετε το μείγμα κέικ στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ ή μέχρι ένα καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
- Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το βούτυρο και το χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει και αφρατέψει πολύ καλά. Προσθέτετε τις 2 κ.σ. γάλα και σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, 1/2 φλ. τη φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα μετά από κάθε προσθήκη ώστε να ενσωματώνετε πλήρως. Ρίχνετε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. γάλα και το κακάο σε σκόνη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
- Στρώνετε τη βουτυρόκρεμα πάνω από το, κρύο πλέον, κέικ και από πάνω το γαρνίρετε με τα κομματάκια και τις σταγόνες σοκολάτας. Ξεφορμάρετε τη τούρτα σας σε πιατέλα σερβιρίσματος τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.