Υλικά συνταγής
- Για τη τραγανή βάση oreo:
- 25 μπισκότα όρεο, πολτοποιημένα στο multi
- 5 κ.σ. βούτυρο λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
- Για τη μους σοκολάτας:
- 250 γρ. ημίγλυκη κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 720 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα
- Για τη διακόσμηση:
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 3 μπισκότα όρεο κομμένα στη μέση ή 6 mini ορεο
- 1/3 φλ. τσαγιού νιφάδες κουβερτούρας
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη τραγανή βάση όρεο: Βουτυρώνετε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 23 εκ. Θρυμματίζετε τα όρεο στο μούλτι, προσθέτετε και το λιωμένο βούτυρο και τα αναμιγνύετε καλά. Ρίχνετε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και το στρώνετε ομοιόμορφα σε όλη τη βάση, πιέζοντάς το με την ανάποδη ενός κουταλιού ώστε να γίνει συμπαγές. Το βάζετε στο ψυγείο για 30 λ να κρυώσει.
- Για τη μους σοκολάτας: Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνετε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα, το εκχύλισμα βανίλιας και 1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά). Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε 3/4 φλ. από τη κρέμα γάλακτος και τη σιγοβράζετε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση.
- Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες μικρές “φουσκαλίτσες” βρασίματος την αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και τη ρίχνετε στο μπολ με τη ψιλοκομμένη σοκολάτα και την αφήνετε να “σταθεί” για 1 λ. Στη συνέχεια ανακατεύετε να λιώσει καλά η σοκολάτα. Τη καλύπτετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για περίπου 10-15 λ περίπου ή μέχρι να κρυώσει, χωρίς όμως να πήξει.
- Σε καθαρό μπολ ρίχνετε 1½ φλ. από την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε με το μίξερ, σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, για 2 λ περίπου ή μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να κάνει πτυχές και να “στέκεται” στον αναδευτήρα (φτερό) του μίξερ.
- Βγάζετε το μείγμα λιωμένης σοκολάτας από το ψυγείο, την ανακατεύετε καλά να αφρατέψει και στη συνέχεια το ρίχνετε μέσα στο μπολ με τη σαντιγί και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί το μείγμα σοκολάτας και έχετε ένα αφράτο, λείο σοκολατένιο μείγμα.
- Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα πάνω από από τη μπισκοτένια βάση, το απλώνετε απαλά, ισιώνετε την επιφάνεια με τη μαρίζ, σκεπάζετε τη φόρμα και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ.
- Για τη διακόσμηση: Ρίχνετε σε μπολ το υπόλοιπο 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος μαζί με τις 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε με το μίξερ σε πηχτή σαντιγί. Ξεφορμάρετε τη τούρτα σας σε πιατέλα σερβιρίσματος, βάζετε τη σαντιγί σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και κάνετε ροζέτες περιμετρικά τη τούρτα όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Ενδιάμεσα βάζετε τα μπισκότα όρεο, πασπαλίζετε με τις νιφάδες κουβερτούρας και σερβίρετε.