Σοκολατένιο βελούδινο cheesecake χωρίς ψήσιμο

Υλικά συνταγής

  • Για την μπισκοτένια βάση
  • 3/4 φλ. τσαγιού θρυμματισμένα μπισκότα Digestive χωρίς ζάχαρη ή Πτι Μπερ χωρίς ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 6 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • Για το cheesecake σοκολάτας
  • 1 ½ φλ. τσαγιού σταγόνες κουβερτούρας μαύρης ή γάλακτος
  • 310 γρ. μαλακό τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1/4 φλ. τσαγιού μαλακό βούτυρο, ή κανονικό καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλ. τσαγιού φυτική σαντιγί (morfat, ermol) κρύα συν επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για την μπισκοτένια βάση: Θρυμματίζετε τα μπισκότα στο μούλτι, σε μέτρια ψίχουλα όχι σε σκόνη, τα μεταφέρετε σε ένα μπολ, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και τις 2 ειδών ζάχαρες και τα  αναμιγνύετε πολύ καλά. 
  2. Αδειάζετε το μείγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 23 εκ. το στρώνετε ομοιόμορφα σε όλη την βάση και στα τοιχώματα σε ύψος περίπου 2,5 εκ. περιμετρικά. Το βάζετε στο ψυγείο για να κρυώσει μέχρι να φτιάξετε το μείγμα cheesecake.
  3. Για το σοκολατένιο cheesecake: Βάζετε τις σταγόνες σοκολάτας σε ένα πυρίμαχο μπολ και τις λιώνετε στο φούρνο μικροκυμάτων, σε μέτρια ισχύ, για περίπου 1 λ. Μετά το 1 λ συνεχίζετε το λιώσιμο στο φούρνο μικροκυμάτων για 15-20 δευτερόλεπτα τη φορά, ανακατεύοντας κάθε φορά μέχρι να λιώσουν τελείως οι σταγόνες σοκολάτας. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει. 
  4. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το μαλακό τυρί κρέμα, την ζάχαρη και το μαλακό βούτυρο και τα χτυπάτε με το φτερό, σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα αφράτο, κρεμώδες μείγμα. “Ξύνετε” με μια μαρίζ τις πλευρές του κάδου να πέσει τυχόν μείγμα μέσα στον κάδο. 
  5. Στη συνέχεια, μειώνετε την ταχύτητα του μίξερ σε χαμηλή και αρχίζετε να ρίχνετε μέσα στο μείγμα την λιωμένη σοκολάτα συνεχίζοντας διαρκώς το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μετά προσθέτετε και τη φυτική σαντιγί και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  6. Αδειάζετε το έτοιμο μείγμα πάνω στην μπισκοτένια βάση, ισιώνετε την επιφάνειά του και το βάζετε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες ή μέχρι να κρυώσει και σταθεροποιηθεί καλά. Πριν σερβίρετε διακοσμείτε το cheesecake με σταγόνες σοκολάτας ή με ροζέτες σαντιγί και καλή σας απόλαυση.

Πηγή