Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ
  • 1 φλ. τσαγιού (250 γρ.) γιαούρτι πλήρες
  • 6 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1¾ φλ. τσαγιού (350 γρ.) ζάχαρη
  • 2 φλ. τσαγιού (230 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 γεμάτη κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 2/3 φλ. τσαγιού (150 ml) ηλιέλαιο
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.σ. σκόνη κακάο
  • Για τα καραμελωμένα καρύδια
  • 50 γρ. καθαρισμένα καρύδια
  • 1/2 φλ. τσαγιού (100 γρ.) ζάχαρη
  • Για το γλάσο σοκολάτας
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. (30 γρ.) βούτυρο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ μαρμπέ: Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 190 βαθμούς και βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με αλεύρι μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 23×13 εκ. περίπου. Το αφήνετε στην άκρη. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ για περίπου 3 λ ή μέχρι να αφρατέψουν και “ασπρίσουν” καλά. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, σε 3 δόσεις και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάτε να ενσωματωθούν. Ρίχνετε το γιαούρτι και το λάδι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  3. Μεταφέρετε το 1/3 του μείγματος σε άλλο μπολ, προσθέτετε τη σκόνη κακάο και χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Στα άλλα 2/3 του μείγματος (τα χωρίς κακάο) προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε με καθαρό μίξερ να ενσωματωθεί.
  4. Ρίχνετε το 1/3 του μείγματος βανίλιας στην βάση της φόρμας. Στη συνέχεια ρίχνετε το μισό μείγμα κακάο κατά μήκος στο κέντρο της φόρμας πάνω από το μείγμα βανίλιας. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με το άλλο 1/3 μείγα βανίλιας και μετά το υπόλοιπο μισό μείγμα κακάο.
  5. Τελειώνετε απλώνοντας από πάνω το υπόλοιπο μείγμα βανίλιας και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή ένα καλαμάκι από σουβλάκι και στροβιλίζετε τα 2 είδη μείγματος. Μην τα “στροβιλίσετε” υπερβολικά γιατί δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  6. Ψήνετε το κέικ σας στο προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 10 λ και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 45 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό. 
  7. Το βγάζετε από το φούρνο, το μεταφέρε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει τις 10 λ. Μετά ξεφορμάρετε το κέικ από τη φόρμα και το αφήνετε πάλι στη σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο μέσα σε τάπερ μέχρι να θελήσετε να το γαρνίρετε με το γλάσο και τα καρύδια. 
  8. Για τα καραμελωμένα καρύδια: Σε ένα κατσαρόλι με βαρύ πάτο, ρίχνετε την μισή ζάχαρη με 2-3 κ.σ. νερό (απλά να βραχεί η ζάχαρη) και το ανακατεύετε μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς χρυσαφί χρώμα.
  9. Μετά προσθέτετε σταδιακά την υπόλοιπη μισή ζάχαρη, ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μόλις πάρει ένα βαθύ χρυσό χρώμα προσθέτετε τα καρύδια και τα περιχύνετε με το σιρόπι να καλυφθούν καλά.
  10. Τα αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά, τα μεταφέρετε σε μια λαδόκολλα φροντίζοντας να τοποθετήσετε τα καρύδια σε απόσταση το ένα από το άλλο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν και μετά τα κόβετε για να γαρνίρετε.
  11. Για το γλάσο σοκολάτας: Λιώνετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί, φροντίζοντας το μπολ με το νερό στη κατσαρόλα, που θα πρέπει να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά, να μην ακουμπά στο μπολ με τη σοκολάτα γιατί θα την κάψει. Ανακατεύετε συχνά μέχρι να λιώσει τελείως και το μικρότερο κομματάκι της σοκολάτας.
  12. Τοποθετείτε το κρύο κέικ πάνω σε μια σχάρα ακουμπισμένη σε ταψί και το περιχύνετε με το γλάσο σοκολάτας. Το ρίχνετε στην επιφάνεια του κέικ ώστε να ρέει προς τα κάτω και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας το απλώνετε ομοιόμορφα στα τοιχώματα του κέικ περιμετρικά. Το γαρνίρετε με τα καραμελωμένα φουντούκια και το κεικ σας είναι έτοιμο.

Πηγή