Υλικά συνταγής
- Για τη ζύμη σοκολάτας
- 3 αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 60 γρ. βούτυρο λιωμένο (+ λίγο επιπλέον για άλειμμα φόρμας)
- 90 γρ. γάλα
- 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. κακάο
- 2 πρέζες αλάτι
- 1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Για τη ζύμη φουντουκιού
- 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 κ.σ. νερό
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. μέλι
- 40 γρ. φουντούκια
- 3 αυγά
- 90 γρ. γάλα
- 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 πρέζες αλάτι
- 1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Για την επικάλυψη
- πραλίνα φουντουκιού σε θερμοκρασία δωματίου (Μερέντα ή Νουτέλα ή άλλη επιλογής σας)
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη ζύμη σοκολάτας: Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για αρκετή ώρα μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά. Χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα προσθέτετε σταδιακά το γάλα και μετά προσθέτετε σιγά σιγά και το λιωμένο βούτυρο. Έχετε κοσκινίσει το αλεύρι μαζί με το αλάτι, το μπέικιν και το κακάο, τα προσθέτετε στο μείγμα και χτυπάτε για ½ λ ή μέχρι να ενσωματωθούν.
- Για τη ζύμη φουντουκιού: Σε άλλο καθαρό μπολ ρίχνετε τα αυγά με τα 180 γρ. από τη ζάχαρη και τα χτυπάτε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν. Σε μικρό κατσαρολάκι ρίχνετε το νερό, τα υπόλοιπα 20 γρ. ζάχαρης και το μέλι και τα ζεσταίνετε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Παράλληλα πολτοποιήστε στο multi τα φουντούκια σε τρίμμα. Προσθέτετε στο multi το σιρόπι που φτιάξατε στο κατσαρολάκι και τα χτυπάτε όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν και έχετε ένα μείγμα σαν πάστα.
- Προσθέτετε αυτή τη πάστα στο μπολ που χτυπάτε τα αυγά και χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα προσθέτετε σταδιακά το γάλα και μετά προσθέτετε σιγά σιγά και το λιωμένο βούτυρο. Έχετε κοσκινίσει το αλεύρι μαζί με το αλάτι, το μπέικιν και το κακάο, τα προσθέτετε στο μείγμα και χτυπάτε για μερικά δευτερόλεπτα να ενσωματωθούν.
- Για το ψήσιμο: Βουτυρώνετε μια φόρμα του κέικ 10×30 εκ. και μοιράζετε κουταλιές κουταλιές από τα δύο μείγματα εναλλάξ μέσα στη φόρμα. Ισιώνετε την επιφάνεια του μείγματος και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο στον αέρα για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να ξύλινο καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό.
- Για την επικάλυψη: Ξεφουρνίζετε το κέικ, το αφήνετε για 10 λ με τη φόρμα του πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει ελαφρώς και μετά το ξεφορμάρετε πάνω στη σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια το καλύπτετε με πραλίνα φουντουκιού το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.