Υλικά συνταγής

  • Για το σοκολατένιο κέικ μπανάνας
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο, καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1½ φλ. τσαγιού πολτοποιημένες ώριμες μπανάνες (περίπου 3 μεγάλες μπανάνες)
  • 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. τσαγιού κακάο σε σκόνη
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες+1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού ή λευκό ξύδι
  • Για τo frosting πραλίνας
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 φλ. τσαγιού πραλίνα φουντουκιού
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη 
  • 2 κ.γ. κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά, κρύα
  • τρούφα ή νιφάδες σοκολάτας και φέτες μπανάνας για διακόσμηση 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ σοκολάτας μπανάνας: 20-30 λ πριν ξεκινήσετε την παρασκευή του κέικ αναμιγνύετε το γάλα με την 1 κ.σ. λεμόνι ή ξύδι και το αφήνετε στην άκρη να γίνει ελαφρώς παχύρευστο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο ταψί 23×33 εκ.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το βούτυρο και την ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή. Προσθέτετε τα αυγά, την βανίλια και τις πολτοποιημένες μπανάνες και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. 
  3. Σε άλλο μικρό μπολ αναμιγνύετε καλά το αλάτι, τη σόδα, την κανέλα, το αλεύρι και τη σκόνη κακάο και αρχίζετε να ρίχνετε σιγά σιγά και σταδιακά το μείγμα μέσα στο κάδο του μίξερ εναλλάξ με το γάλα που θα έχει γίνει παχύρευστο. 
  4. Μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά και έχετε ένα ομοιογενές μείγμα το αδειάζετε μέσα στο βουτυρωμένο ταψί και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-32 λ. Το ξεφουρνίζετε και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  5. Για το frosting πραλίνας: Σε ένα μπολ ρίχνετε το βούτυρο, την βανίλια, το αλάτι και την πραλίνα φουντουκιού και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να γίνουν κρέμα. Μετά προσθέτετε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη και την κρέμα γάλακτος συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα αφράτο frosting.
  6. To aπλώνετε σε όλη την επιφάνεια του κρύου κέικ και από πάνω πασπαλίζετε τρούφα ή νιφάδες σοκολάτας. Σε κάθε κομμάτι που θα κόβετε για να το σερβίρετε το διακοσμείτε, προαιρετικά, με 2 φετούλες μπανάνας. Καλή σας απόλαυση!

Πηγή