
Υλικά συνταγής
- Για το κέικ χωρίς αλεύρι
- 150 γρ. σοκολάτα ημίγλυκη, ψιλοκομμένη
- 113 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 4 αυγά
- 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 κ.σ. σκόνη κακάο
- 1 πρέζα αλάτι
- Για τη μους καραμέλας
- 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 κ.σ. νερό (1+1 κ.σ. χωριστά)
- 1 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Για διακόσμηση
- ψιλοκομμένη σοκολάτα με γέμιση καραμέλας ( όπως Milka, Lacta, Join ION) ή β τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας.
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κέικ χωρίς αλεύρι: Βουτυρώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 23 εκ. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Χωρίζετε τους κρόκους και τα ασπράδια αυγών και τα τοποθετείτε σε 2 διαφορετικά μπολ.
- Σε ένα σχετικά μεγάλο πυρίμαχο μπολ ρίχνετε τη σοκολάτα με το βούτυρο και τα λιώνετε καλά, ανακατεύοντας συχνά σε νερό που σιγοβράζει, χωρίς να ακουμπά το μπολ με τη σοκολάτα. Αποσύρετε τη λιωμένη σοκολάτα από τη φωτιά προσθέτετε τους κρόκους αυγών όλους μαζί και ανακατεύετε αμέσως με γρήγορες κινήσεις να ενσωματωθούν. Ρίχνετε το κακάο και το αλάτι και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1/2 λ.
- Χτυπάτε τα ασπράδια με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα που να κάνει “κορυφές” και να “στέκεται”. Ρίχνετε σταδιακά τη μαρέγκα μέσα στο μείγμα σοκολάτας, ανακατεύοντας με σπάτουλα με πολύ απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αδειάζετε το μείγμα τη φόρμα και ψήνετε το κέικ σας για 25-30 λ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή. Το ξεφουρνίζετε το μεταφέρετε, όπως είναι μέσα στη φόρμα, πάνω σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.
- Για τη μους καραμέλας: Σε μια κατσαρολίτσα με βαρύ πάτο, ρίχνετε τη ζάχαρη με την άλλη 1 κ.σ. νερό, και τα ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και τα αφήνετε, ΧΩΡΙΣ να ανακατεύετε, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και πάρει ένα χρώμα καραμέλας.
- Εν τω μεταξύ ζεσταίνετε σε ένα κατσαρόλι 1/4 φλ. κρέμα γάλακτος μέχρι να κάψει καλά. Διαλύετε καλά το κορν φλάουρ στη 1 κ.σ. νερό. Όταν είναι έτοιμη η καραμέλα, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε αμέσως τη ζεστή κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και ανακατεύετε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσοχή όταν ρίξετε τη κρέμα γάλακτος γιατί θα δημιουργηθούν “φουσκάλες” κοχλασμού.
- Ρίχνετε και το διαλυμένο στο νερό κορν φλάουρ μέσα στη καραμέλα, ανακατεύετε, το ξαναβάζετε στη φωτιά και ανακατεύετε διαρκώς για περίπου 1 λ ή μέχρι να πήξει. Αποσύρετε τη καραμέλα σας από τη φωτιά, προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι και ανακατεύετε. Τη μεταφέρετε σε ένα μπολ, τη σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο να χλιαρίνει μέχρι να τη χρειαστείτε.
- Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (3/4 φλ. τσαγιού) και τη χτυπάτε με το μίξερ σε πηχτή σαντιγί. Προσθέτετε το 1/3 της σαντιγί μέσα στο μπολ με τη καραμέλα και ανακατεύετε με πολύ απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί. Μετά ρίχνετε το μείγμα καραμέλας μέσα στο μπολ με την υπόλοιπη σαντιγί και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Αδειάζετε τη καραμέλα πάνω από το κρύο κέικ και την απλώνετε ομοιόμορφα. Τη διακοσμείτε με ψιλοκομμένη σοκολάτα με γέμιση καραμέλας ( όπως Milka, Lacta, Join ION) ή με τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας.