Υλικά συνταγής

  • Για τη σοκολατόπιτα
  • 2 αυγά
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 360 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 120 ml σπορέλαιο
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.σ. σόδα μαγειρική
  • 60 γρ. κακάο
  • 2 βανιλίνες
  • 2-3 πρέζες αλάτι
  • 3 κ.σ. στιγμιαίο καφέ 
  • 200 ml νερό
  • Για το γλάσο
  • 1 κουτί (397 γρ.) ζαχαρούχο γάλα 
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 40 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια 
  • 2 βανιλίνες

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σοκολατόπιτα: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ για 3-4 λ ή μέχρι να “ασπρίσει” και αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε το γιαούρτι και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθεί. Ρίχνετε και το σπορέλαιο και χτυπάτε τα 1/2 λ επιπλέον.
  2. Διαλύετε το στιγμιαίο καφέ στα 200 ml νερό και το αφήνετε στην άκρη. Μέσα στο μπολ με το μείγμα αυγών κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το κακάο, τη σόδα και τις βανίλιες, προσθέτετε το αλάτι και τον καφέ και συνεχίζετε το χτύπημα με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά και έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. 
  3. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο και καλά αλευρωμένο (ή στρωμένο με λαδόκολλα) ορθογώνιο σκεύος 40×30 εκ. ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 20-25 λ. Τη ξεφουρνίζετε και την αφήνετε να κρυώσει.
  4. Για το γλάσο: Σε ένα κατσαρόλι ρίχνετε το ζαχαρούχο γάλα και το κακάο και τα ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αναμιχθούν καλά. Το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και τις βανίλιες και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Περιχύνετε τη σοκολατόπιτά σας όπως είναι μέσα στο ταψί και τη σερβίρετε. 

Πηγή