Ταχινόπιτα νηστίσιμη με σταφίδες και καρύδια

[*][*]

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη 
  • 2 φλ. τσαγιού ταχίνι
  • 2 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 ½ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 2 κοφτά κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού ή λεμονιού
  • 1 ½ φλ. τσαγιού σταφίδες κατά προτίμηση ξανθές ή μισές ξανθές μισές μαύρες
  • 2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
  • Για γαρνίρισμα:
  • κανέλα σκόνη
  • ζάχαρη άχνη

[*]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη, το νερό και το ταχίνι και τα ανακατεύετε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί καλά το ταχίνι και να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Προσθέτετε το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, τα μυρωδικά, τη σόδα, το ξύσμα παρτοκαλιού ή λεμονιού, τις σταφίδες και τη καρυδόψιχα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. [*]
  3. Αλείφετε ένα τετράγωνο ή στρογγυλό ταψί διαμέτρου 26 ή 28 εκ. ρίχνετε μέσα το μείγμα, το στρώνετε ισομερώς, ισιώνετε την επιφάνειά του και ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα περίπου ή μέχρι ένα καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο της βγει στεγνό και καθαρό.
  4. Βγάζετε τη ταχινόπιτα από το φούρνο και μόλις κρυώσει καλά τη πασπαλίζετε, προαιρετικά, με σκόνη κανέλας και ζάχαρη άχνη. Τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Διατηρείται για πολλές ημέρες εκτός ψυγείου, σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραίνεται. 

[*][*]Πηγή