Υλικά συνταγής

  • 1 ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί
  • 2 ποτήρια του νερού λάδι (μπορείτε να βάλετε μόνο ελαιόλαδο ή για πιο ελαφριά γεύση ½ ελαιόλαδο+½ σπορέλαιο ή μόνο σπορέλαιο) + επιπλέον για άλειμμα ταψιών
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • ½ – ¾ ποτήρι του νερού καβουρδισμένο σουσάμι (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.γ. κανέλα 
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1¾ σακουλάκια μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο (όσο πάρει/περίπου 900-950 γρ.)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και λαδώνετε τα 2 μεγάλα ταψιά του φούρνου. Καβουρδίζετε το σουσάμι στο τηγάνι ή στο φούρνο χωρίς λιπαντική ουσία μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ ή τα ανακατεύετε καλά με σύρμα. Προσθέτετε το μισό κρασί, το σουσάμι, τη κανέλα το γαρύφαλλο, τη σόδα διαλυμένη στο υπόλοιπο κρασί, το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το ανακάτεμα με το σύρμα ή το χτύπημα με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν. 
  3. Αν δουλεύετε με το μίξερ βάζετε τους “γάντζους”. Ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά) και τα 3/4 της ποσότητας του αλευριού και χτυπάτε με τους γάντζους ή ζυμώνετε με το χέρι να ενσωματωθεί. Προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά, το υπόλοιπο αλεύρι και το δουλεύετε μέχρι να έχετε μια λεία, μαλακή, όχι σφιχτή αλλά αρκετά εύπλαστη ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια. Σταματάτε αμέσως να ζυμώνετε τη ζύμη γιατί θα σκληρύνουν τα κουλούρια. 
  4. Πλάθετε τη ζύμη σε μέτρια κουλουράκια 4,5 εκ. περίπου τα στρώνετε στα λαδωμένα ταψιά και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-35 λ περίπου (ανάλογα με το πάχος και το μέγεθός τους) ή μέχρι να ροδίσουν καλά. 

Πηγή