Υλικά συνταγής
- Για το κέικ:
- 400 γρ. αλεύρι μαλακό + επιπλέον για πασπάλισμα φόρμας
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. ηλιέλαιο + επιπλέον για άλλειμα της φόρμας
- 60 ml λικέρ (Grand Marnier ή άλλο επιλογής σας)
- 250 γρ. ζάχαρη
- 300 ml χυμός πορτοκαλιού
- 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
- Για τη σοκολατένια κρέμα:
- 570 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 50% – 55% κακάο, ψιλοκομμένη
- 375 ml νερό
- 35 ml λικέρ (Grand Marnier ή άλλο επιλογής σας)
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη σοκολατένια κρέμα: Λιώνετε τα κομματάκια σοκολάτας σε μπεν μαρί, φροντίζοντας να μην ακουμπά το νερό που σιγοβράζει στο μπολ με τη σοκολάτα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα λείο μείγμα.
- Εναλλακτικά, τη λιώνετε στα μικροκύματα ως εξής: Βάζετε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμάτων στα 600 W για 1:40 λ περίπου διακόπτοντας ανά 20 δευτερόλεπτα για να μη καεί και για να ελέγχετε αν είναι έτοιμη και να την αφαιρέσετε από τα μικροκύματα.
- Βράζετε τα 375 ml νερό, το ρίχνετε στο μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύετε καλά με μια μαρίζ ή με ραβδομπλέντερ μέχρι να έχετε ένα λείο και ελαστικό μείγμα. Προσθέτετε στο μείγμα το λικέρ και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα ταψάκι και το αφήνετε για λίγο να κρυώσει. Μετά το σκεπάζετε με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου ή μέχρι να πήξει.
- Για το κέικ: Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το κέικ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και λαδώνετε και βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι/φόρμα με διάσταση βάσης 24 εκ. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα αφήνετε στην άκρη.
- Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε το ηλιέλαιο, το λικέρ, τη ζάχαρη, το χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύετε καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. Ρίχνετε το μείγμα αλευριού μέσα στο μπολ με το μείγμα ηλιέλαιο-λικέρ και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
- Αδειάζετε το μείγμα στο ταψάκι και το ψήνετε για 30-40 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή. Αν όχι συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 5 λ και ελέγχετε πάλι. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
- Για τη συναρμολόγηση: Με ένα φαρδύ, πριονωτό μαχαίρι (σαν του ψωμιού), κόβετε το κέικ οριζόντια ισομερώς σε 3 φέτες/δίσκους, σαν παντεσπάνι. Βάζετε το κάτω δίσκο σε μια πιατέλα. Βγάζετε τη σοκολατένια κρέμα από το ψυγείου και απλώνετε μια λεπτή στρώση πάνω από τη φέτα κέικ.
- Καλύπτετε με τη 2η φέτα κέικ, απλώνετε και πάνω από αυτή μια στρώση κρέμας και τη σκεπάζετε με τη τρίτη φέτα κέικ. Καλύπτετε την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας με την υπόλοιπη σοκολατένια κρέμα και τη διακοσμείτε στην κορυφή της με υλικά επιλογής σας (ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα, σαντιγί κ.λ.π.).
- Σημείωση: Αν θέλετε, εμπλουτίζετε τη τούρτα με καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου ανάμεσα στις στρώσεις και/ή γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας, στραγγισμένο από το σιρόπι του. Μια ωραία πρόταση είναι το γλυκό πορτοκάλι.