Τούρτα με σοκολάτα, πορτοκάλι και μανταρίνι χωρίς ψήσιμο

[*][**][*]

Υλικά συνταγής

  • Για τη βάση:
  • 24 μπισκότα όρεο
  • 1/4 φλ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο
  • Για τη γέμιση με άρωμα πορτοκαλιού:
  • 1 συσκευασία ζελέ πορτοκάλι των 100 γρ.
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού [*]
  • 1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • 2 ½ φλ. τσαγιού σαντιγί
  • 5 μανταρίνια σε φέτες καθαρισμένες χωρίς κουκούτσια [**]
  • Για την επικάλυψη γκανάς σοκολάτας:
  • 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 340 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας ή σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομματάκια

[*]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη βάση: Θρυμματίζετε σε μπλέντερ τα μπισκότα όρεο, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ή μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το βούτυρο. Στρώνετε το μείγμα ισομερώς, πιέζοντας το στη βάση ενός στρογγυλού ταψιού, με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου βάσης 20 εκ. και το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει. 
  2. Για τη γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το εκχύλισμα πορτοκαλιού και 2/3 φλ. νερό και βράζετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις κοχλάσει ρίχνετε το ζελέ, το κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθούν πλήρως οι κόκκοι του ζελέ. 
  3. Γεμίζετε το 1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού μέχρι επάνω με πολύ παγωμένο νερό το οποίο έχετε αφήσει για λίγο στη κατάψυξη. Το ρίχνετε μέσα στο κατσαρολάκι με το διαλυμένο ζελέ και ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρώς το μείγμα. Το αφήνετε για λίγο στην άκρη να κρυώσει.
  4. Σε μεγάλο μπολ βάζετε τα 2 1/2 φλ. τσαγιού σαντιγί. Ρίχνετε μέσα και τον έτοιμο ζελέ από το κατσαρολάκι και χτυπάτε με το μίξερ για λίγα δευτερόλεπτα να ενσωματωθεί. Σκεπάζετε με μεμβράνη το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο για 20 λ περίπου να κρυώσει καλά και να σφίξει.
  5. Καθαρίζετε τα μανταρίνια, χωρίζετε τις φέτες από τις οποίες αφαιρείτε τις άσπρες ίνες και τα κουκούτσια τους. Βγάζετε το μείγμα γέμισης από το ψυγείο, στρώνετε το μισό πάνω από τη βάση και τοποθετείτε από πάνω τις φέτες μανταρινιού [κρατήστε μερικές για γαρνίρισμα].
  6. Πάνω από τις φέτες μανταρινιού στρώνετε και ισιώνετε το άλλο μισό μείγμα γέμισης και βάζετε το ταψί στο ψυγείο για 30 λ ή μέχρι να πήξει και σταθεροποιηθεί καλά η γέμιση.
  7. Για τη γκανάς σοκολάτας: Βάζετε σε κατσαρολάκι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, τη κρέμα γάλακτος και μόλις κοχλάσει τη κατεβάζετε από τη φωτιά. Ρίχνετε μέσα τις σταγόνες σοκολάτας και τις αφήνετε για 4 λ χωρίς να τις ανακατέψετε. Μετά χτυπάτε το μείγμα κρέμας σοκολάτας με ένα αυγογδάρτη μέχρι να διαλυθεί πλήρως η σοκολάτα και έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα. Την αφήνετε για λίγο στην άκρη να μισοκρυώσει.
  8. Στρώνετε 1 φλ. τσαγιού από τη γκανάς σε όλη την επιφάνεια πάνω από τη γέμιση και τη βάζετε στο ψυγείο για 20 λ περίπου. Μόλις έλθει σε θερμοκρασία δωματίου η υπόλοιπη γκανάς τη βάζετε σε κορνέ ή σακούλα ζαχαροπλαστικής και διακοσμείτε το γλυκό σας περιμετρικά και με ροζέτες [όπως στη φωτογραφία]. Τη στολίζετε, προαιρετικά, με φέτες μανταρινιού ή κομμένες φέτες πορτοκαλιού.

[*][*]Πηγή