Υλικά συνταγής
- Για την κρέμα σοκολάτας
- 330 κουβερτούρα με 70-72% κακάο
- 500 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 60 γρ. γλυκόζη
- Για την νηστίσιμη σπιτική πραλίνα με σοκολάτα
- 600 γρ. φουντούκια, ψημένα στους 180 βαθμούς για 8 λεπτά (τα αφήνουμε να κρυώσουν)
- 400 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. κακάο
- Για το κέικ πραλίνας
- 250 ml χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
- 205 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
- 225 γρ. από την νηστίσιμη πραλίνα φουντουκιού που φτιάξατε
- 100 γρ. σταφίδες ξανθές
- 100 γρ. καρύδια ή φουντούκια αλεσμένα σε σκόνη
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 75 ml ρούμι
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- Για τις φλούδες πορτοκαλιού κονφί (προαιρετικά) [*]
- 200 ml νερό
- 100 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. φλούδες πορτοκαλιού
Εκτέλεση συνταγής
- Για την κρέμα σοκολάτας: Τεμαχίζετε την κουβερτούρα και τη βάζετε σε ένα μπολ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα αμυγδάλου μαζί με τη γλυκόζη και μόλις πάρει μια βράση, το αδειάζετε στο μπολ πάνω από την κουβερτούρα.
- Το αφήνετε για 1 λ χωρίς να ανακατέψετε και μετά ανακατεύετε με μια κουτάλα ή με ένα ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα (γκανάς). Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
- Για την νηστίσιμη πραλίνα: Αλέθετε όλα μαζί τα υλικά σε πολυκόφτη, επιμένοντας μέχρι να γίνει μια λεία πραλίνα. Την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
- Για το κέικ πραλίνας: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 165 βαθμούς στον αέρα. Ρίχνετε όλα τα υλικά για το κέικ, εκτός από τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες, στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε με το φτερό έως ότου έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Μετά προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες και χτυπάτε λίγο ακόμα, ίσα να ενωθούν. Αδειάζετε το μείγμα σε φόρμα με αποσπώμενη βάση 24 εκ. και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λ.
- Στα 25 λ ψησίματος δοκιμάζετε αν έχει ψηθεί τρυπώντας το στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα – θα πρέπει να βγει καθαρή. Το βγάζετε από τον φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει καλά και το ξεφορμάρετε.
- Για τις φλούδες πορτοκαλιού κονφί: Κόβετε τις φλούδες από τα πορτοκάλια σε λεπτά κορδελάκια και τις βάζετε μαζί με το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, αφήνοντάς τες να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά, να γυαλίσουν και να γίνουν κάπως διάφανες γύρω γύρω.
- Για την συναρμολόγηση: Αφού κρυώσει καλά το κέικ και η κρέμα σοκολάτας, κόβετε μια λεπτή στρώση από την επιφάνεια του κέικ, επειδή θα έχει φουσκώσει στο ψήσιμο, ώστε να το ισιώσετε τελείως.
- Το τοποθετείτε σε πιατέλα και απλώνετε πάνω την κρέμα σοκολάτας με μια σπάτουλα (δεν χρειάζεται να είναι ίσια, μπορείτε να δημιουργήσετε κυματισμούς). Τρίβετε το κέικ που κόψατε από την επιφάνεια σε χοντρά ψίχουλα με το χέρι σας και το πασπαλίζετε πάνω από την κρέμα, σε όλη την επιφάνεια ή μόνο περιφερειακά.
- Τέλος, προσθέτετε κάποιες φλούδες πορτοκαλιού κονφί εδώ κι εκεί. Η τούρτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα, αλλά μπορείτε να τη διατηρήσετε και στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρετε. Καλή σας απόλαυση!