Το απόλυτο cheesecake τριπλής σοκολάτας

[*][*]

Υλικά συνταγής

  • Για τη μπισκοτένια βάση
  • 1 ½ φλ. τσαγιού θρυμματισμένα σε ψίχουλα μπισκότα όρεο
  • ⅓ φλ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο + λίγο επιπλέον για άλειμμα φόρμας
  • 3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • Για το μείγμα cheesecake σοκολάτας
  • 680 γρ. μαλακό τυρί κρέμα
  • 90 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη και λιωμένη [*]
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 αυγά
  • 2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¾ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 20 % λιπαρά
  • Για τη γκανάς σοκολάτας
  • ¼ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
  • 1 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας
  • Για την επικάλυψη σοκολατένιας σαντιγί
  • 3/4 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας
  • 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • τρίμμα ή νιφάδες σοκολάτας για πασπάλισμα (προαιρετικά)

[*]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Βουτυρώνετε και στρώνετε με λαδόκολλα μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 23 ή 24 εκ. Καλύπτετε εξωτερικά την βάση και τα τοιχώματα της φόρμας με 2 στρώσεις αλουμινόχαρτο, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα χυθεί μείγμα και μυρίσει ο φούρνος σας. Την αφήνετε στην άκρη.
  2. Για τη μπισκοτένια βάση: Αναμιγνύετε καλά τα θρυμματισμένα μπισκότα μαζί με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Μετά αδειάζετε το μείγμα στη βάση της φόρμας και το στρώνετε ομοιόμορφα, πιέζοντάς προς τα κάτω, στη βάση της φόρμας, με την ανάποδη ενός μικρού ποτηριού.
  3. Για το cheesecake σοκολάτας: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστείτε. Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το τυρί κρέμα με την ζάχαρη και τα χτυπάτε να αφρατέψουν. Μετά ρίχνετε και τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  4. Στη συνέχεια προσθέτετε τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματώνονται πλήρως. Ρίχνετε το εκχύλισμα βανίλιας και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Αδειάζετε το μείγμα στην φόρμα, πάνω στην μπισκοτένια βάση, το απλώνετε ομοιόμορφα και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 60-70 λ ή μέχρι να μην γυαλίζει πλέον η επιφάνειά του. Μετά τα 70 λ το cheesecake μπορεί να ταλαντεύετε λίγο στο κέντρο του, αρκεί όμως να μην είναι γυαλιστερή η επιφάνειά του. 
  6. Το βγάζετε από το φούρνο και αμέσως “περνάτε” ένα κοφτερό μαχαίρι ανάμεσα στο cheesecake και τα τοιχώματά του για να ξεκολλήσει. Μετά μεταφέρετε τη φόρμα πάνω σε σχάρα και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  7. Για την γκανάς σοκολάτας: Ρίχνετε τις σταγόνες σοκολάτας σε ένα πυρίμαχο. Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά τη κρέμα γάλακτος και μόλις φανούν οι πρώτες φουσκαλίτσες κοχλασμού την αποσύρετε από τη φωτιά και την αδειάζετε μέσα στο μπολ με τις σταγόνες σοκολάτας. Αφήνετε για 1 λ και μετά ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.
  8. Αφήνετε την γκανάς σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει τόσο όσο να μην χάσει την ρευστότητά της για να μπορείτε να την απλώσετε στο cheesecake. Περιχύνετε το κρύο πλέον cheesecake με την γκανάς και με μια σπάτουλα την απλώνετε ομοιόμορφα στη βάση και τα τοιχώματά της. Την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει και σταθεροποιηθεί καλά η γκανάς.
  9. Για την επικάλυψη σοκολατένια σαντιγί: Ρίχνετε σε ένα πυρίμαχο μπολ το 1/4 από τη κρέμα γάλακτος μαζί με τις σταγόνες σοκολάτας και τα ανακατεύετε σε μπεν μαρί, μέχρι να λιώσουν τελείως οι σταγόνες και έχετε ένα λείο μείγμα. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  10. Χτυπάτε με το μίξερ, σε υψηλή ταχύτητα, την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί. Αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε στη σαντιγί τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύετε με μια μαρίζ, με μαλακές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να έχετε μια λεία σοκολατένια σαντιγί.
  11. Βάζετε τη σαντιγί σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μέτριο ακροφύσιο και γαρνίρετε το γλυκό σας με ροζέτες σοκολατένια σαντιγί. Πασπαλίζετε με τρίμμα ή νιφάδες σοκολάτας και σερβίρετε. Καλή σας απόλαυση!

[*][*]Πηγή